”Inget fel att träffa många lobbyister”

Publicerad: 22 dec 2010 kl 10:55
Uppdaterad: 22 dec 2010 kl 10:59
Eva-Britt Svensson (V) träffar många lobbyister som EU-parlamentariker.
Eva-Britt Svensson (V) träffar många lobbyister som EU-parlamentariker.Bild: Christian Wohlert

Europaportalen har frågat Sveriges EU-parlamentariker hur många lobbyister de träffat under en månad. Den svenska ledamot som har haft mest kontakter av de 13 ledamöter som har valt att redovisa dem är Olle Schmidt (FP) som sitter i parlamentets ekonomiska utskott.

– Jag är inte överraskad över resultatet med tanke på hur många lagstiftningsförslag kommissionen har presenterat på det finansiella området. Ekonomiutskottet är förmodligen det mest aktiva just nu, säger Olle Schmidt.

Näst efter Olle Schmidt återfinns centerpartisten Lena Ek, vänsterpartisten Eva-Britt Svensson och piratpartisten Christian Engström. De två förstnämnda har båda relativt tunga roller i parlamentet: Lena Ek som den liberala gruppens koordinator i industriutskottet och Eva-Britt Svensson som ordförande i jämställdhetsutskottet. Christian Engström har träffat 13 lobbyister där den absoluta majoriteten kommer från IT-sektorn. De fyra står i en klass för sig i antal kontakter med lobbyister.

Av de som har valt att visa sina kontakter är Anna Ibrisagic (M) den som har träffat minst antal lobbyister. Ibrisagic har enligt henne själv endast har träffat en lobbyist det senaste året. Även Isabella Lövin (MP) har få lobbyistkontakter enligt undersökningen, endast två under en månad. Det har en naturlig förklaring, enligt Lövin.

– Jag har en tydlig profil i mitt utskott så de industrirepresentanter som är intresserade av att man ska kompromissa kontaktar inte mig helt enkelt, de vet att de inte har något att hämta. Jag säger också nej till allting som inte har strikt med havs- och fiskepolitik att göra, jag har inte tid att träffa några andra, säger Isabella Lövin.

I jämförelse med de brittiska konservativa, den enda grupp som hittills har redovisat sina lobbyistkontakter i Europaparlamentet, träffar de svenska parlamentarikerna ungefär lika många lobbyister. Medeltalet för Sveriges EU-parlamentariker är 5,9 och medianen 4. Siffrorna för britterna är 8,5 respektive 4,5.

Men att en EU-parlamentariker träffar fler lobbyister än andra innebär inte per definition att denne springer deras intressen.

– Det är inget fel att träffa många lobbyister om en ledamot är väldigt aktiv och vill ta till sig mångas synpunkter. Men det kan finnas en obalans vad gäller vem man träffar. Om man dag efter dag träffar företrädare för industrin är det märkligt, det bör vara en mindre del av en ledamots arbete. Det finns andra sätt att ta till sig kunskap om en fråga, säger Olivier Hoedeman på Corporate Europe Observatory, en organisation som vill ”exponera och utmana den fördelaktiga tillgången företag och deras lobbygrupper har till EU:s beslutsprocesser”.

wohlert

Christian Wohlert

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Befolkningen lider: Nu måste vi verka för fred i Ukraina

Aftonbladet,

Negativa nyheter förvränger världsbilden - dags för mer konstruktiva nyheter

Yle,

Trendbrott: Portugal lånar till rekordlåg ränta

DN,

Pro-ukrainsk protest på Stalin-skrapa

DN,

Protester mot Irlands abortförbud

SVT,

Hamburgerrestauranger stängs i Moskva

SVT,

Tyskland skickar vapen till Irak

Ekot,

Amerikanska investerare lämnar Europa

Ekot,

Statsvetare: "Sista striderna i Ukraina kan bli de blodigaste"

Ekot,

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Journalister i ministerrådets presskonferensrum. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Bild: Europeiska kommissionen
De tre största EU-institutionernas ledare: Martin Schulz, José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol. Arkivbild.
Bild: Dimi15
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Storbritanniens premiärminister David Cameron diskuterar. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Kommissionärerna Cecilia Malmstöm och Viviane Reding. Arkivbild.
Bild: EU-kommissionen
Byggnadskranar kring TV-tornet i gamla Östberlin.
Bild: Fredrik Haglund
En av tre utstationerade arbetare i Sverige jobbar inom byggbranschen. Arkivbild.
Bild: brandsvig
Bild: Sigrid Melchior
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan uttalande var oväntat.
Bild: Unaoc
Bild: IHH
Omkring 35 procent av alla EU-parlamentariker är kvinnor. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso under måndagens presentation av rekommendationerna.
Bild: Europeiska kommissionen