Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Arkivbild. EU-domstolens generaladvokat Cruz Villalóns utlåtande kan få konsekenser för lagstiftningen kring internet.

Internetaktivister hoppas på EU-dom mot blockering

15 april 2011 | "Ett regelrätt mirakel"

EU-domstolens generaladvokat anser att filtrering och blockering på nätet för att skydda upphovsrätter i princip strider mot de grundläggande rättigheterna. Internetaktivister tror att det kan bli ett genombrott på EU-nivå.

På torsdagen kom EU-domstolens generaladvokat Cruz Villalón med ett utlåtande som kan få betydelse för den europeiska debatten om rättigheter och skyldigheter på internet. Bakgrunden är en domstolsprocess i Belgien där en internetoperatör, Scarlet, har stämts av en belgisk organisation för upphovsrättsinnehavare för att ha tillåtit sina kunder att dela skyddade filer på internet med hjälp av så kallad peer-to-peer. Enligt en belgisk dom ska Scarlet filtrera bort de skyddade filerna för att hindra att upphovsskyddad musik olovligt laddas ner.

Generaladvokaten skriver i ett pressmeddelande att detta strider mot EU grundläggande rättigheter när det gäller respekten för privatliv, rätten till skydd av personuppgifter och att ett sådant system skulle begränsa den fria informationen.

Inte desto mindre kan de grundläggande friheterna begränsas nationellt förutsatt att lagen är tydlig, precis och förutsägbar. Men det anser inte generaladvokaten gäller i det här fallet. Han kallar kravet att internetföretagen på egen bekostnad ska hålla med ett filtreringssystem för nytt och oväntat. Man kan inte utifrån den aktuella belgiska lagstiftningen kräva att internettrafiken ska filtreras, menar Cruz Villalón.

Ett utlåtande från EU-domstolens generaladvokat anses vägledande för EU-domstolen, som dock är fri att göra sin egen bedömning.

Piratpartisten Henrik Alexandersson, sakkunnig hos EU-parlamentarikern Christian Engström (PP), skriver på sin blogg att generaladvokatens utlåtande är hoppfullt: ”En enligt franska kollegor som läst förslaget till dom, så är det så bra som man kan hoppas. Vilket ju i så fall vore ett regelrätt mirakel…”

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret