Läsartext: Veckan då skolan hissade EU-flaggan
Sofi Holmgren 18 april 2011 | Lärorika dagar i HässleholmSamtidigt som kommunens välkända Europaform pågick, där våra elever frågade ut politiker, arrangerade vi på skolan en EU-vecka i miniatyr med intressanta föreläsningar och i matsalen serverades europeiska mat. Det skriver Sofi Holmgren.
Man är fylld av tankar och reflektioner efter en sån här fantastisk vecka. För nu har det gått av stapeln - Europaforum 2011 i Hässleholm. Ett fenomenalt arrangemang som jag tillsammans med delar av mina elever och många andra besökare har fått ta del av i förra veckan.
För min del har veckan inneburit ett konstant springande mellan skolan och Kulturhuset där Europaforum håller till. På kulturhuset så ställde Internationella programmets tvåor ut sina fördjupningsarbeten om EU kopplat till de olika temana på forumet också hade några av elevgrupperna ansvar för att sköta utfrågningen av några av talarna. Bland annat så fick gruppen som arbetat med framväxten av främlingsfientliga partier i Europa möjligheten att ställa frågor till integrationsministerns statssekreterare Jasenko Selimovic, som förövrigt höll ett mycket intressant föredrag. Hur det gick för eleverna under utfrågningen kan ni se på följande länk.
I kulturhuset så har jag och eleverna även lyssnat på EU-minister Birgitta Ohlssons inledningsanförande, på debatt med bland annat landsbygdsminister Eskil Erlandsson om EU:s jordbrukspolitik och väldigt mycket mer. Listan kan göras lång men kontentan är att det varit lärorika dagar. Våra INT-tvåor är väl inte hundra procent nöjda med sina utställningar, utan dem kan vi förbättra till nästa år, men talarna och debatterna som vi fått lyssna på har varit bra.
På skolan har vi under veckan också uppmärksammat EU. Vi har genomfört en EU-vecka i miniatyr och förhoppningen är att det ska bli större nästa år. I matsalen har det serverats europeisk mat. EU-flaggan har varit hissad på skolan och det viktigaste av allt är att några klasser har fått ta del av tre fantastiskt inspirerande föreläsare. På måndagen träffade Markus Bonekamp biträdande chef på Europaparlamentets informationskontor i Sverige fyra klasser för att berätta om arbetet i Europaparlamentet.
Under onsdagen kom Pierre Schellekens chef för EU-kommissionens kontor i Sverige. Han träffade tre klasser och jag var med på den ena föreläsningen där han galant guidade 60 INT-ettor genom dagsaktuella arbetsområden för EU. Eleverna hade många frågor och de fick långa svar. En givande förmiddag helt enkelt med lite asylpolitik, sysselsättningsproblematik, klimatfrågor med mera.
På torsdagen fick tre klasser träffa Europaparlamentarikern Olle Schmidt. På ett medryckande sätt förklarade han hur det var att arbeta i parlamentet. Hur samarbetena ser ut för att få majoritet, språkförbistringar som kan uppstå och skillnaden mellan att arbeta nationellt och i en union bestående av 27 länder.
Vad samtliga tre föreläsare hade gemensamt var att de på ett enkel och konkret sätt kunde presentera komplexa frågor och det kan man bara om man besitter stora kunskaper i det man pratar om.
Nu är det dags för oss att smälta alla intryck efter en lärorik och händelserik vecka. Stort tack till alla ni som har gjort Europaforum i Hässleholm möjligt. Stort tack till våra föreläsare och stort tack till våra elever som visat intresse och engagemang. För er som inte var där i år. Kom till nästa Europaforum.