Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill inte höra talas om någon skuldavskrivning för Grekland.

Merkel avfärdar grekiska skuldavskrivningar

BRYSSEL 17 maj 2011 | "Sälj statsföretag"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger klart nej till att Grekland ska ”omstrukturera” sin statsskuld medan Nederländernas finansminister Jan Kees de Jager vill att EU tar över privatiseringerna av grekiska statliga bolag. 

Greklands statsskuld, som väntas uppgå till över 166 procent av landets samlade ekonomi nästa år, bör inte ”omstruktureras”, det vill säga delvis skrivas av. Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin i går.

– Det skulle resa stora tvivel för vår trovärdighet om vi ändrade spelreglerna mitt i vårt första program, sade Merkel inför en grupp studenter i Berlin och syftade på det lånepaket på 1000 miljarder kronor Grekland har fått av EU-länderna och Internationella valutafonden, IMF.

En eventuell nedskrivning av skulden dementerades också av eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker som dock kunde tänka sig en eventuell omstöpning av lånevillkoren, men enbart efter att Grekland genomfört de reformer och privatiseringar som landet åtagit sig.  En omstöpning som av vissa kallas en ”mjuk omstrukturering”. Också den grekiska regeringen förnerkar att en skuldavskrivning skulle vara aktuell.

Nederländernas finansminister Jan Kees de Jager har dock erkänt att diskussioner om omstruktureringar har förekommit bakom stängda dörrar. Han sade sig vara ”trött på handlingsförlamningen” i Grekland. Premiärminister Papandreou gick i februari med på att privatisera statliga bolag för 50 miljarder euro fram till 2015, men hittills har det gått mycket sakta framåt på grund av motsättningar från bland annat fackförbund i Grekland.

Den nederländske finansministern föreslår därför att de grekiska bolagen borde tas över som pant för lånen de får och att en självständig aktör som lyder under EU ska sköta utförsäljningarna av grekiska statsbolag för att säkerställa att de verkligen blir av. Förslaget ska under diskussionen ha fått stöd av fler länder, bland andra Tyskland, Österrike, Italien, Luxemburg och Finland, enligt De Jager.

Sveriges finansminister Anders Borg (M) vill inte ge besked om huruvida Sverige stöder den idén.

– Det måste ytterst den grekiska regeringen svara på. Vad som har konstaterats är att privatiseringar är väldigt centralt för att få ner skuldsättningen, säger Anders Borg till Europaportalen.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn uppmanade efter finansministrarnas möte på tisdagskvällen de grekiska politiska krafterna att "åsidosätta motsättningarna" angående privatiseringarna. De måste inledas "omedelbart" och om oppositionen inte uttrycker sitt fulla stöd för det fortsatta grekiska EU/IMF-programmet är nästa låneutbetalning i juni i fara, enligt Rehn.

– Det här handlar inte om politiska spel utan är en nationell ödesfråga, sade Olli Rehn.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret