Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-parlamentet släppte hemligstämplad rapport

23 juni 2011

En hemligstämplad intern rapport från 2008 som visar på omfattande ekonomiskt fusk släpptes i går av EU-parlamentet efter en dom från EU-domstolen den 7 juni. Men liknande rapporter från senare år hålls hemliga.

Rapporten skrevs 2008 av EU-parlamentets interna revisor och beskriver hur omfattande oegentligheter förekommit med pengar som skulle ha gått till att betala assistenter till flera EU-parlamentariker. Enligt rapporten fattades det dokumentation för 63 av 105 undersökta kontrakt, assistenter hade fått bonusar på upp till 20 gånger den normala månadslönen och utbetalningar gjordes till lokala partier.

Rapporten släpptes efter att EU-domstolen konstaterat att det fanns ett allmänintresse att den skulle lämnas ut. Parlamentet hade hävdat att den hade kunnat störa beslutsprocessen med att göra om ersättningssystemet. 

Enligt tidningen The Daily Telegraph, som avslöjade rapportens existens i februari 2008, fortsätter EU-parlamentet att hemlighålla interna revisionsrapporter som gjorts efter 2008, trots EU-domstolens utslag. 

2009 gjordes systemet för assistentersättningarna om. Assistenterna är numera anställda direkt av EU-parlamentet och utbetalningarna av löner sköts av parlamentets löneservice.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret