Barroso underkänner lånepaketet
4 augusti 2011 | Två veckor efter det antogsEU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso beklagar i ett oroat brev till eurozonens ledare att Greklandspaketet inte har fått avsedd effekt.
För andra gången på två dagar gick EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i dag ut för och kommenterade den pågående förtroendekrisen för euron. Räntorna på spanska och italienska statspapper slår nya rekord varje dag.
I går var Barrosos ton allvarlig men dämpad och han manade eurozonens regeringar att snabbt implementera de ”banbrytande åtgärderna” som de kom överens om den 21 juli på ett toppmöte i Bryssel.
I ett brev till euroländernas ledare i dag var tonen annorlunda.
– Det djärva beslutet om det grekiska paketet och den ökade flexibiliteten i EFSF (eurozonens räddningsfond, reds anm), har inte haft avsedd effekt på marknaderna, skriver Barroso.
På mötet den 21 juli kom eurozonens stats- och regeringschefer överens om att låta EFSF köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden och att den privata sektorn skulle bidra. Men slutsatserna efter mötet saknade detaljer om hur det skulle gå till och Barroso själv lämnade presskonferensen efter bara ett par frågor. I dag kritiserar han själv uppgörelsen för sitt innehåll och hur den presenterades.
– Marknadernas reaktioner beror på bland annat den globala ekonomiska osäkerheten som beror på…först och främst den odisciplinerade kommunikationen och komplexiteten och ofullständigheten i 21 juli-paketet, skriver Barroso.
Han uppmanade alla euroländer att ratificera ändringar i EFSF som ska göras samt att titta på ytterligare förändringar i fonden, där en ökning av fondens storlek, i dag på 440 miljarder euro, inte kan uteslutas.
Men att genomföra förändringarna tar tid och måste dessutom godkännas av euroländernas parlament som är på sommarsemester. Och när EFSF inte kan köpa statspapper på andrahandsmarknaden för att minska trycket något på krisande länder får europeiska centralbanken göra det.
Barrosos brev i dag kom nästan samtidigt som ECB:s ordförande Jean-Claude Trichet på en presskonferens meddelade att banken har börjat köpa upp statsobligationer igen, utan att säga vilka. Enligt Financial Times ska det handla om portugisiska och irländska, och inte spanska eller italienska. Banken redovisar sina köp först i nästa vecka.
Marknadernas oro för eurozonens hållbarhet höll i sig. Under dagen föll flera av Europas börser. Milano och Frankfurt sjönk med 3,5 procent, London med tre och Stockholmsbörsen med 4,5 procent.