Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Barroso: Vi står inför EU:s största kris någonsin

28 september 2011 | Vill ha mer makt till Bryssel

EU-kommissionens ordförande beskrev läget i unionen i sitt årliga tal och föreslog en finansiell skatt, euroobligationer och avskaffad vetorätt i EU. 

”Ett EU som står inför sin största kris någonsin.” Så inledde EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sin beskrivning av ”Läget i Unionen” framför ett välfyllt parlament i Strasbourg på onsdagen.

Det var Barrosos andra årliga tal vars koncept är kopierat från andra sidan Atlanten. Skillnaden är att Barack Obama håller sitt tal framför båda de lagstiftande församlingarna i USA medan Barroso bara vänder sig till en av dem, parlamentet, vilket borgar för uppskattande applåder när den andra, regeringarna i ministerrådet, attackeras. En möjlighet Barroso utnyttjade till fullo.

– I dag har vi en union som låter den långsammaste medlemmen bestämma farten för alla de andra medlemsländerna. Det är inte heller trovärdigt ur marknadens synvinkel och därför måste vi lösa det här problemet med beslutsfattande, sade Barroso och drog som väntat ner ovationer från ledamotsbänkarna.

Barroso höll sitt tal bara ett par timmar innan parlamentet skulle rösta igenom ett paket av lagförslag som stärker kommissionens makt över medlemsländernas ekonomier. Och när det är gjort, sade Barroso, är det dags att gå vidare med mer integration.

 – Det var en illusion att tro att vi kunde ha en gemensam valuta och en gemensam marknad med nationell ekonomisk politik. Låt oss undvika en annan illusion, den att vi kan ha en gemensam marknad och valuta som styrs med en mellanstatlig metod, sade Barroso.

EU-kommissionen kommer därför att lägga fram förslag på mer samordning av EU-ländernas ekonomier de kommande veckorna. Där kommer helt säkert gemensamma obligationer att ingå, som Barroso kallade ”stabilitetsobligationer”, något som kommer att stöta på motstånd i många EU-länder, inte minst de nordeuropeiska.

Barroso släppte också nyheten att kommissionen i dag har kommit överens om ett förslag om en europeisk finansiell transaktionsskatt. Den ska kunna ge intäkter på 55 miljarder euro per år.

– Varför ska vi ha den? Det är en fråga om rättvisa. Om alla delar i vår ekonomi, från industrin till jordbruket och tjänstesektorn betalar ett bidrag till vårt samhälle ska också banksektorn göra detsamma, sade Barroso.

Sällan har ett tal av kommissionsordföranden fått så välkommet bemötande från de politiska grupperna i parlamentet. Den socialdemokratiska gruppledaren Martin Schulz tackade Barroso för att han visade ”kampvillighet” i att försvara den överstatliga metoden att lösa krisen och kritiserade den ”huvudstadsdiplomati”, med Tyskland och Frankrike i förarsitsen, han menade leder Europa mot avgrunden. Liberalernas ledare, belgaren Guy Verhofstadt, stämde in i hyllningskören och upprepade Barrosos begäran om att enhälligheten i EU:s beslutsfattande måste avskaffas.

– Medlemsländerna är motsträviga mot att föra över makt till EU men vi vet att den enda vägen ur den här krisen är att överföra mer makt till Bryssel och kommissionen! ropade Verhofstadt, som 2004 förlorade striden om ordförandeposten i kommissionen mot just Barroso.

Mot de stora grupperna stod endast de så kallade EU-skeptikernas minoritet som menar att det allt mer accelererande europeiska integrationståget är på väg att spåra ur.

– Ju längre tid jag befinner mig här i parlamentet, ju längre blir jag övertygad om att den här församlingen inte är en lösning på problemet utan en del av det, sade tjecken Jan Zahradil, ordföranden för gruppen Europeiska konservativa och reformister. 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret