Turkiet och Cypern i konfrontation

Publicerad: 19 sep 2011 kl 16:19
Uppdaterad: 19 sep 2011 kl 16:40
Arkivbild. Gränsövergång till den norra och turkcypriotiska delen av Cypern.
Arkivbild. Gränsövergång till den norra och turkcypriotiska delen av Cypern.Bild: Anders Selnes

Relationerna mellan Cypern och Turkiet hårdnade över helgen och kan leda till en militär konfrontation.

 

Tonläget mellan Turkiet och Cypern hårdnar alltmer. Turkiets vice premiärminister Beşir Atalay gick i helgen ut och sade att alla relationer mellan Turkiet och EU kommer att frysas om Cypern tillåts ta över EU:s ordförandeskap den 1 juli 2012 som planerat.

– Vi uppmanar Turkiet att avstå från alla former av hot eller agerande som negativt kan påverka de goda grannlandsrelationerna och fredliga lösningar på gränsdispyter, sade en talesperson för EU:s utrikesminister Catherine Ashton som reaktion på det turkiska utspelet.

Men lugnande ord från EU verkar inte övertyga någon part från att hålla tillbaka. Just nu förbereder den grek-cypriotiska sidan att inleda provborrningar för olja och gas på öns sydkust. Borrningarna ska utföras av det Texasbaserade företaget Noble Energy och väntas sätta igång i början av veckan.

Men Turkiet protesterar kraftigt.  På måndagen sade turkarna att om Cypern går vidare med sina borrningsplaner kommer Turkiet att skicka ut ett eget forskningsfartyg eskorterat av militära fartyg.

Turkietexperten Hugh Pope på tankesmedjan International Crisis Group i Istanbul menar att Cypern har rätt enligt internationell lag att utvinna oljan, men att det inte är förnuftigt.

– Om de ska ta oljan till Grekland skulle det kosta oerhört mycket och det skulle ta 10-15 år att gå med vinst. Det absolut bästa är att man kommer överens med Turkiet. Det skulle alla tjäna på, säger Hugh Pope till Europaportalen

Den turkiska utrikesministern Ahmed Davoglu sade i en intervju med CNN på söndagen att Cypern väljer en konfrontatorisk väg och att man borde vänta med att utvinna naturresurser till dess att ett avtal är klart mellan de båda parterna. Därefter kan man borra tillsammans. Annars riskerar situationen att leda till att det bildas två stater på ön, konstaterade Davoglu.

– Oljefrågan är ett symptom på krisen, inte orsaken. Till syvende och sist handlar det om att ingen sida tror att den andra vill ha ett avtal, men det finns förutsättningar för det, säger Hugh Pope.

Pope menar att Sverige skulle kunna spela en roll tillsammans med ett par andra länder i EU. Om premiärministrarna i Sverige, Polen och något land till reste till Ankara och Nicosia för samtal under en begränsad period för att övertyga parterna om att det finns en vilja till att komma överens skulle det kunna gå.

– EU satte oss i den här situationen med den kortsiktiga lösningen att tillåta halva Cypern gå med, och EU måste lösa den. Klart är att Turkiet inte är intresserat av EU. De är på väg mot en Mellanösternväg utan att ta EU med på resan, säger Hugh Pope.

Turkiet ockuperar norra delen av Cypern sedan 1974 efter en grekiskt ledd kupp på ön. Båda parter är i princip överens om att skapa en tvådelad federation men inte om hur gränserna ska dras och frågor kring äganderätt. I en folkomröstning 2004 röstade turk-cyprioterna för en återförening men grek-cyprioterna röstade nej.

FN-ledda förhandlingar pågår mellan parterna med målet att nå en överenskommelse senast i oktober.

Turkiet förhandlar också med EU om ett framtida medlemskap sedan 2005 men positionerna är mycket låsta. Endast ett av 35 så kallade kapitel har avslutats och drygt hälften är frysta efter veton av Cypern och Frankrike. 

wohlert

Christian Wohlert

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Cecilia Larsson
19 sep 2011 kl 17:42

Spontant känner jag en stor oro för vad som sker mellan två stater som båda vill ta sin del av kakan. Här tror jag att EU måste engagera sig och framför allt verka för att Turkiet får ett medlemskap så snart sig göra låter. Cypern är ju en del av Grekland och inte egen stat om jag vet rätt. Att då ha ordförandeksapet där ter sig underligt. Att de sedan som en del av Grekland då provocera Turkiet med provborrningar fn kanske finner sin förklaring i den dåliga ekonomin. Men det lär väl inte strömma till mynt så snart. Kan vi som enskild del av EU ,så vore det bra om Sverige försöker samtala coh förändra synsätten från båda hållen.Varför har Cypern fått ordförandeskapet-är min undran?Vill någon svara på det.

Henrik
20 sep 2011 kl 9:14

Cecilia,
Jag håller med dig om oron. Men läs på lite först, Cypern är inte en delstat/region av Grekland. Cypern (Grekcypriotiska delen) är en självständig republik med egen regering (president etc) och den Norra delen är Militärt ockuperad mark av Turkiet.
Så länge Turkiet håller den norra delen av ön med Militär makt (ingen demokratiskt vald regering) så tycker i vart fall jag att Turkiet och EU är synnerligen långt ifrån varandra. Och om nu Turkiet med hjälp av Militär skall borra efter olja söder om Cypern och göra kommersiell vinst och vara med i EU. Det känns lite som om Sverige skulle med Militär makt invadera Norge och bygga ut alla älvar och sedan exportera till EU...

Henrik
20 sep 2011 kl 9:25

Cecilia,
Sorry, svarade inte på din fråga. Men, kanske lite som jag skrev först, Cypern (södra delen) är en medlemsstat i EU, Cypern har uppfyllt alla de krav som EU har för att ett land skall kunna bli medlem, och blev så 2004. Alla medlemsländer i EU har rätt att vara ordförande och få driva sina "hjärtefrågor" för att EU skall drivas framåt. Och faktiskt är det inte bara Cypern som vill borra (som artikeln ovan påskiner) utan båda två. Så man kanske kan sammanfatta det hela som "it takes two to tango".

Rolf Samuelsson
22 sep 2011 kl 20:25

Cypern tillhör väl Grekland så varför skall Cypern ha ordförande posten i EU 2012
Rolf Samuelsson
Alfta
Hälsingland

Per Holfve
23 sep 2011 kl 10:01

Norr Cypern har en demokratisk vald regring, Och cypern har aldrig till hört Grekland, Cypern har varit invaderad av massa länder, Cypern har inte ens varit ett eget land. Jag hoppas att dom kommer överens om att borra tillsammans. Turkiet har vetat länge att det finns olja där, men har valt att inte ta upp den. efter som det gör att det blir en massa oönskade konsekvenser.

Maria
25 sep 2011 kl 16:45

Det var tydligen väldigt svårt att hålla reda på - Cypern är INTE en del av Grekland, utan en SJÄLVSTÄNDIG nation sedan 1960!
Hela Cypern är med i EU, men dess lagstiftning implementeras inte på den ockuperade sidan.
Per Holfve - om någon kom och ockuperade en tredjedel av ditt hus, skulle du vilja samarbeta med den personen då?