Grönt bråk om fildelning och upphovsrätt

Publicerad: 14 okt 2011 kl 14:29
Uppdaterad: 14 okt 2011 kl 15:11
Arkivbild. Europaparamentariker Isabella Lövin (MP)
Arkivbild. Europaparamentariker Isabella Lövin (MP)Bild: Isabella Lövin

Isabella Lövin (MP) slår tillbaka mot anklagelser att hon styrs av kommersiella särintressen: – Rena dumheter, säger Lövin.

En politisk strid om upphovsrätt och fildelning i EU har blossat upp sedan kulturskribenten Torbjörn Wester i en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen anklagar Miljöpartiets europaparlamentariker Isabella Lövin för svek när det gäller upphovsrättsliga frågor.

Den 28 september genomfördes en intern omröstning i Europaparlamentets gröna partigrupp, där både Miljöpartiet och Piratpartiet ingår, då Isabella Lövin  och piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström hamnade på olika sidor i debatten om ett nytt policydokumentet i upphovsrättsliga frågor. En omröstning som Torbjörn Wester betecknade som ” Piratpartiet största genombrott hittills i Europaparlamentet”.

Enligt Torbjörn Wester ska Lövins agerande och ståndpunkter strida mot Miljöpartiets politik och han skriver att hon står ”under starkt inflytande av kommersiella särintressen”. 

– Att jag står under starkt inflytande av kommersiella särintressen är fullständigt taget ur luften. Det är rena dumheter. De enda kommersiella intressen som jag försvarar är journalisters, författares och kulturskapares intressen och det gör jag av en inre övertygelse, säger Isabella Lövin till Europaportalen.

Är det i linje med Miljöpartiets uppfattning?

– Ja, miljöpartiet står för att skydda småföretagare. Om man inte försvarar upphovsrätten då låter man de som arbetare i kultursektorn stå utan skydd och det är inget som Miljöpartiet förespråkar.

Hon betonar att det ska finnas ett starkt integritetskydd för den som använder internet. Men menar att det finns en intressekonflikt som måste lösa.

– Vad jag inte är överens med Piratpartiet om är att man på grund av problemet med integritet ska offra upphovsrätten, bara för att skydda brukare som inte vill betala.

Du anklagas för att hårdast stretat emot Christian Engströms arbete att få den gröna gruppen i parlamentet att ställa sig bakom Piratpartiets hållning i upphovsrättsfrågor. Hur vill du kommentera det?

– I debattartikeln framstår det som att den gröna gruppen enhälligt ställt sig bakom Christian Engström, men det är fullständigt fel. Det är en knapp majoritet i en intern omröstning, där 55 procent av ledamöterna ställt sig bakom att legalisera fildelning och 45 procent varit emot. För gröna gruppen var det en mycket ovanlig omröstning där man inte såg en klar majoritet utan en mycket knapp majoritet. Jag tycker inte att debatten är avslutat varken i Sverige eller i den gröna gruppen.

Kommer du att ta upp frågan igen i den gröna gruppen?

– Frågan kommer upp automatiskt i och med det som sker uti samhället och då kommer jag naturligtvis att fortsätta att strida för de små konstnärernas villkor och deras rätt att få betalt för sitt arbete. I och med att det var en så pass knapp majoritet för det antagna policydokumentet så ser jag inte debatten som avslutad.

 

Anders Selnes

Anders Selnes

Chefredaktör

Kommentarer

Torbjörn Wester
14 okt 2011 kl 16:29

Skälet till att jag skrev om "kommersiella särintressen" är att Isabella Lövin agerar helt i linje med Förläggarföreningens policys, istället för att agera som representant för sitt partis gräsrötter. Förläggarföreningen står bland annat bakom Netopia. Kolla gärna in den webbsidan om du vill se en diger samling kommersiella särintressen.

Jag respekterar att man har andra åsikter än Piratpartiet och Miljöpartiet. Men jag tror inte att merparten av Miljöpartiets väljare i EU-valet 2009 räknade med att deras representant skulle ha ett sådant här avvikande agerande i en av de stora valfrågorna 2009.

Särskilt eftersom många Miljöpartister gick ut och sade att man borde rösta på mp för att få "både piratfrågorna och miljön".

Dessutom har Isabella Lövin mage att hävda att hon står upp för Miljöpartiets linje genom sitt agerande, vilket är direkt vilseledande.

Det minsta man kunde önska sig från Lövin är en tydlighet i att hon agerar i strid med sitt partis politik.

stradh
14 okt 2011 kl 17:54

Det får ju vara hur det vill med kommersiella intressen, men faktum kvarstår ju att hon röstat tvärt emot sitt partis uttalade politik.

Erik Lönroth
16 okt 2011 kl 17:28

Den här "inre övertygelsen" är nog det som är problemet.

Så agerar en politiker som vare sig lyssnar eller sätter sig in i de konsekvenser hennes inre övertygelse resulterar i.

Det är bra att hennes väljare får se vad hon står för och hur hon agerar i EU.