Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Under fredagen möts EU-parlamentet och EU-kommissionen för att diskutera 2012 års EU-budget med medlemsländerna.

Dragkamp om EU-budgeten

BRYSSEL 18 november 2011 | Sverige hoppas på en miljard kronor

Istället för att låta EU satsa på klimat och innovation vill Sverige hålla igen på pengarna.

Utgångspositionerna inför fredagens budgetmöte mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländernas budgetministrar är vida.

– Det ser rätt bra ut. Vi har en tydlig blockerande minoritet av medlemsländer för den svenska positionen, säger Hans Lindblad statssekreterare på finansdepartementet och Sveriges förhandlare på plats i Bryssel.

Kommissionen vill se en ökning av EU-budgeten med 4,9 procent och parlamentet med 5,2 procent. I andra ändan av repet står medlemsländernas budgetministrar med 2,02 procent, vilket i realiteten inte blir en ökning alls eftersom inflationen under 2012 beräknas äta upp hela höjningen. Sverige drar hårt för att hålla ned EU:s budget för nästa år.

– Skillnaden mellan medlemsländernas position och EU-parlamentets motsvarar en miljard kronor i svensk medlemsavgift, säger Hans Lindblad till Europaportalen.

Den blockerande minoriteten, där Sverige ingår, består av främst västeuropeiska länder, inklusive Tyskland. Men Lindblad menar att deras linje på många områden även stöds av andra EU-länder.

– Vi har fått signaler att EU-parlamentet förstår att de måste kompromissa rätt rejält, säger han.

EU-parlamentet efterfrågar i sitt budgetförslag mer investeringar i innovation, forskning och klimat. Varför vill Sverige stoppa det?

– Det är svårt att identifiera rent dåliga utgifter, men man kan inte få allt. Det är viktigare att vi är restriktiva med budgeten, det skulle Europa må allra bästa av, menar Hand Lindblad.

Var ligger en rimlig kompromiss?

– Att vi får ned betalningsnivåerna så att de ligger mycket nära ministerrådets förslag på 2,02 procent.

Om parterna inte lyckas komma överens om EU-budgeten kommer 2011 års budget att gälla fram till dess att en uppgörelse nås. Men de flesta involverade i förhandlingarna tror att en kompromiss kommer nås under fredagen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret