Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Angela Merkel och Nicolas Sarkozy vid ett tidigare möte med Giorgios Papandreou.

EU kräver Papandreou på förklaringar

BRYSSEL 2 november 2011 | Får det hett om öronen

I kväll väntas EU-ledarna pressa den grekiske premiärministern Papandreou på varför han vill utlysa en folkomröstning.

Tanken var att EU skulle presentera sin räddningsplan för euron inför världens rikaste länder på G20-mötet på torsdag och fredag. Man hade lyckats avvärja hotet om att eurokrisen sprider sig vidare och ville få starka ekonomier som Kina att investera i den europeiska krisfonden EFSF. Det var åtminstone planen innan Greklands premiärminister Giorgios Papandreou i måndags överraskade alla med att utlysa en folkomröstning om förra veckans krispaket. Manövern hotar att kullkasta hela räddningsplanen för euron, menar kritikerna.

EU trycker nu på nödlarmet och sätter in ett extramöte sent i eftermiddag. Då ska Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Nicolas Sarkozy, chefen för Internationella valutafonden tillsammans med representanter från EU:s olika institutioner diskutera hur de kan lösa det nyuppkomna läget. Senare under kvällen ska Grekland premiärminister, Giorgios Papandreou, bjudas in i samtalet. Han lär få det hett om öronen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som denna gång håller i G20-mötet, sade i ett tv-tal i går att det enda sättet för Grekland att ta sig ur krisen är att anta den plan som Grekland och de övriga 16 euroländerna klubbat igenom.

– Att låta folket bestämma är alltid berättigat, men euroländernas solidaritet kan inte tillämpas utan att alla hjälps åt, sade Sarkozy.

Nederländernas premiärministern Mark Rutte menade på tisdagen i nederländska parlamentet att Grekland måste ta sitt ansvar och genomföra de åtgärder som krävs.

– Alla länder förväntar sig att den grekiske premiärministern lever upp till överenskommelsen, sade han.

Efter det grekiska utspelet i måndags har även trycket på Italien ökat. Landet, som har Europas näst största skuld, sammankallade ett krismöte sent i går kväll för att diskutera ytterligare nedskärningsåtgärder. Landets premiärminister Silvio Berlusconi samtalade tidigare under tisdagen både med Angela Merkel och Nicolas Sarkozy.

Det är ännu oklart om det verkligen blir en folkomröstning. Först i nästa vecka ska det grekiska parlamentet ta ställning i frågan. Åtminstone fyra ledamöter från Papandreous regeringsparti har sagt att de kommer rösta mot en folkomröstning, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret