EU-parlamentet kräver inflytande i europakt
BRYSSEL 13 december 2011 | Känga till CameronOklart vilken roll EU:s folkvalda kommer spela i den nyskapade europakten.
Ledarna för de två största partigrupperna, konservativa och kristdemokrater samt socialdemokrater, underströk i dagens debatt att EU-parlamentet måste få inflytande när regelverket för europakten snickras ihop.
– Jag rekommenderar parlamentet att inte ta ett steg till om det inte får inflytande, röt Martin Schultz, ordförande för den socialistiska partigruppen.
Ordförande för Europeiska rådet, Herman Van Rompuy, och EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, närvarade på tisdagen i EU-parlamentet i Strasbourg för att diskutera förra veckans EU-toppmötet och den finanspolitiska europakt men kom överens att bilda.
– EU-parlamentet ska involveras i processen, sade Barroso utan att gå in på detaljer.
Kommissionsordföranden betonade att de europeiska verktygen är de bäst lämpade för att hantera krisen.
Förutom den obligatoriska ideologiska debatten mellan höger och vänster om huruvida resultatet av EU-toppmötet är ett steg i rätt riktning kom fokus att hamna på den brittiske premiärministern David Camerons agerande. Han blockerade genom sitt veto alla möjligheter för de övriga medlemsländerna att komma överens inom rådande EU-regelverk.
Ordföranden för den liberala partigruppen, Guy Verhofstadt, var synnerligen kritisk till Storbritanniens agerande under EU-toppmötet.
– Jag tror att Cameron snart kommer inse att han har gjort sitt livs blunder, sade Verhofstadt.
– Man går bara bort från en förhandling om man tror att de andra kommer för att hämta tillbaka en, fortsatte han och menade att ingen nu kommer springa efter Storbritannien.
De flesta EU-parlamentarikerna föll in i kritiken. Ordföranden för den EU-skeptiska partigruppen, Nigel Farage, trodde att Camerons handlande skulle kunna öppna för en brittisk folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap.
Eftersom resultatet på EU-toppmötet förra veckan handlar om en överenskommelse direkt mellan medlemsländerna, och inte baserad på EU-lag, är det oklart vilken roll EU-parlamentet kommer att spela.
I mars nästa år ska europakten vara klar att underteckna för euroländerna och andra EU-länder som vill gå med.