Borg: Svenska framsteg med finanspakten

Publicerad: 24 jan 2012 kl 10:53
Uppdaterad: 24 jan 2012 kl 17:18
Den svenske finansministern Anders Borg (M) menar att det finns en stor förståelse för de svenska kraven.
Den svenske finansministern Anders Borg (M) menar att det finns en stor förståelse för de svenska kraven.Bild: Fredrik Haglund

EU:s finansministrar brottas med frågan att icke-euroländerna vill kunna gå med i finanspakten utan bindande krav. Unionens nya krisfond ESM blev under måndagskvällen klar för sjösättning. —> RÖSTA: Ska Sverige gå med i finanspakten?

EU:s finansministrar tjuvstartade på måndagskvällen sitt möte i Bryssel. Det är brådskande att få klart regelverket för finanspakten till kommande måndag då unionens stats- och regeringschefer ska skriva under traktatet.

– Vi har gjort rätt betydande framsteg. Det finns en väldigt stor förståelse för de synpunkter som bland annat Sverige och många andra icke-euroländer har framfört, sade den svenske finansministern Anders Borg (M) på väg in till fortsättning av mötet på tisdagsmorgonen.

Anders Borg menar att det finns ett starkt tryck på att få in krav på att icke-euroländer ska kunna gå med i pakten utan att binda sig av dess budgetregler.

– Den här pakten ska inte vara ett första steg för oss att bli medlemmar i euron utan det ska vara en skillnad mellan euroländer och icke-euroländer, sade Anders Borg.

Dessutom finns krav att även de länder som inte är med i valutaunionen ska få vara med på eurogruppens möten. I det senaste utkastet till finanspakten finns en sådan klausul, men förutsätter att ”landet har uttalade intentioner att binda sig vid några av reglerna i finanspakten”. Formuleringen har väckt ilska i framförallt icke-eurolandet Polen som inte kommer att skriva under om de inte tillåts delta utan att underställa sig paktens budgetregler.

– Vi vill inte se ett delat Europa. Jag skulle säga att det var en av de punkter i går som fick allra starkast stöd bland alla medlemsländer, sade Anders Borg.

För att Sverige ska kunna gå med i finanspakten krävs Socialdemokraternas stöd. På fredag kommer statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till riksdagens EU-nämnd för att förhöra sig om vilket förhandlingsutrymme han har inför toppmötet den 30 januari. Redan under tisdagen väntas den socialdemokratiska riksdagsgruppen diskutera om sin inställning till det senaste utkastet.

I måndags kväll lyckade euroländernas finansministrar, den så kallade eurogruppen, komma överens om förutsättningarna för den nya krisfonden ESM. En kompromiss nåddes om att det ska krävas enhällighet för att ett lån ska kunna betalas ut, utom i nödfall då endast kvalificerad majoritet behövs.

Finland ville behålla den enhällighet som tidigare krävdes fonden ska kunna användas, medan de övriga euroländerna krävde en kvalificerad majoritet på 85 procent.

Sitt slutliga godkännande ska ESM-fonden få på EU-toppmötet kommande måndag. Den första juli 2013 är det tänkt att krisfonden tas i bruk. Bara länder som går med i finanspakten ska kunna få ett lån ur ESM.

Efter finansministrarnas möte i Bryssel var det fortfarande inte avgjort huruvida icke-euroländerna får vara med på eurogruppens möten eller att de slipper bindas upp till budgetreglerna om de går med i finanspakten. Frågan kommer upp på EU-toppmötet på måndag i nästa vecka.
 

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

MATTS JOSEFSSON
24 jan 2012 kl 15:10

Svenska folket har sagt NEJ till euron och det samarbnete som sker kring gemensam valuta!Ingen politiker har mandat att smita in oss i detta!Skäms!

daniel
24 jan 2012 kl 15:33

err ECB trycker pengar, lånar ut till de krisdrabbade bankerna för 1% ränta, bankerna lånar ut till staterna för 2-10%. Det konstanta rånet?

ESM innehåller väldigt lite som ens kommer i närheten av att ta finanssektorn i örat . Det är budgetdisciplin, avskaffa all demokrati och avskaffa alla fackliga rättigheter. Statskupp deluxe i vardande

lasseake
24 jan 2012 kl 15:51

här ska våra hemmapolitiker ha sig en knäpp på näsan

lasseake
24 jan 2012 kl 15:51

här ska våra hemmapolitiker ha sig en knäpp på näsan

Lars
24 jan 2012 kl 15:54

Reinfeldt har inte lyckats komma med bättre avtal trots middag med Merkel än de gamla dokument som han lade fram tidigare.Så därför blir det ett klart och tydligt NEJ!

Arne Plahn
24 jan 2012 kl 16:00

Att gå med i pakten utan att vara bunden innebär ju bara att man måste utverka lån och kunna få lån om man skulle behöva. Dock länder som sköter sig kommer inte att behöva lån medan de bara får betala. ESM kommer att använda sig av rätten att debitera de skötsamma länderna för att låna ut till banker för 1 % ränta som de sedan lånar vidare för mycket högre ränta. En oerhörd omfördelning av kapital. Dessutom har vi ju sagt nej till centalstyrning av vår ekonomi och det skall i alla delar respekteras!

Siv-Ann Ljungqvist
24 jan 2012 kl 16:04

NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ OCH ÅTER NEEEEEEEEJJJJJJJJJ!!!! SVENSKA FOLKET HAR SAGT NEJ MED MAJORITET FÖR NEJ!! VI SKA INTE HA NÅGON EURO I SVERIGE. NÄR SKA ALLIANSEN FATTA DET?

Dan
24 jan 2012 kl 16:12

Kan någon visa resultatet för Anders och Fredrik och förklara sakta och tydligt vad den visar, likt flera tidigare undersökningar i denna fråga.

Erik Johansson
24 jan 2012 kl 17:21

Om Sverige på något sätt medverkar till den s.k. finans-/europakten kommer Sverige att göra sig hatat i de länder som drabbas av sanktioner och nedskärningar, inre devalveringar o.s.v.

Tobias Viberg
24 jan 2012 kl 17:22

Bra sagt om euroländer och icke-euroländer.

René Blom
24 jan 2012 kl 17:40

Svenska folket har sagt NEJ hur svårt är det att fatta det. Respektera folkets röstning!

Lisa Nilsson
24 jan 2012 kl 18:10

Nej nej nej, detta blir absolut spiken i kistan för Sverige och kommer ta årtionden att reparera, om det någonsin går. Det kommer att heta när vi gått med i europakten: "Det är ett svårt läge och vi måste gå med i euron också annars kommer vi på efterkälken" och sedan skrämmer dom med än högre arbetslöshet, och att socialförsäkringarna kommer att skäras ner likt pensionerna om vi inte röstar ja till Euron. SANNA MINA ORD. Det är skrämsel man sysslar med, skräm in fåren i fållan bara.

Daniel
24 jan 2012 kl 18:34

Vi ska inte gå med i Europakten, låta EU och domstolar bestämma våra budgetar m.m, ej heller euron i framtiden. Vi har röstat Nej till Euron- respektera folkviljan.

Gert Gabrielsson
24 jan 2012 kl 20:36

Jag tittar på kartan och konstaterar att Sverige ligger i Europa och inte på en isolerad ö i Atlanten. Vi är beroende av handel och goda förbindelser med alla våra grannländer. Samarbete contra isolationism är vad det ytterst handlar om. Historien bör ha lärt Europas folk den läxan! För övrigt gällde folkomröstningen såvitt jag vet införandet av euron som valuta i Sverige och inget annat.

Magnus99
24 jan 2012 kl 21:45

Ni politiker skall respektera vad svenska folket har röstat och förhålla er till det.

EU är en bra ide på pappret, men i verkligheten är det en sorglig politisk dyngpöl som kostar mer än det smakar.

Gun Svahn
24 jan 2012 kl 22:51

Grattis Borg du har 9% Ja-sägare med dig! Du tror väl inte att vi som röstar Nej kommer att ändra oss?

Rolf Samuelssonr
24 jan 2012 kl 22:56

Detta måste väl Sveriges riksdag ta ställning till men enligt min personliga åsikt bör Sverige gå med
Rolf Samuelsson
Broderskapare
Alfta
Hälsingland

Emma
24 jan 2012 kl 23:31

Vi har röstat nej. Tyvärr.

Nemokrati
25 jan 2012 kl 1:43

På fredag 27 januari anordnar Folkrörelsen Nej till EU en demonstration mot europakten i Stockholm från kl. 08:30 med samling kl. 09:00 utanför Riksdagshuset med anledning av EU-nämndens möte med Reinfeldt om vilket mandat han ska ta med sig till Bryssel – svenskt Ja eller Nej till Europakten. Sprid gärna information om denna manifestation så att det blir uppslutning – det handlar om vår ekonomi och om demokratins vara eller inte vara. 9 av 10 svenskar är emot euron.
http://komigenuva.wordpress.com/2012/01/24/fredag-27-januari-kl-09-00-ut...

Nemokrati
25 jan 2012 kl 1:47

Dessutom skriver idag Jonas Sjöstedt:
"Regeringen påstår att Sverige kan vara medlem i pakten och välja att stå fria från textens bindande krav samtidigt som man ska få delta på några av de toppmöten som ska styra pakten. I artikel 12.6 framgår att det inte är möjligt."

TT förtydligar:
"I det senaste utkastet sägs det att icke euroländer kan få vara med på ett möte per år om man ställer upp på intentionerna i pakten."

Inte mycket till "inflytande" med andra ord - att få delta utan beslutanderätt på ETT möte per år.

Nemokrati
25 jan 2012 kl 1:56

Till Gert Gabrielsson:

Du skriver: "Samarbete contra isolationism är vad det ytterst handlar om." (på svenska brukar man stava kontra med k - om man inte menar tidningen contra vill säga)

Så mycket till samarbete har det väl inte blivit utan snarare ett dominospel som rasar när alla brickorna faller, dvs nu.

Att gå ombord på Titanic är inte att rekommendera. Grekland går i KK och Italien står på kö. Notan vältras på skattebetalarna medan bankerna går fria. Det är den "dealen" som europakten nu lagstiftar. Istället för att privata långivare tar smällen.

ESM-fördraget som skrevs under i juli 2011 och träder i kraft juni 2013 instiftar dessutom ekonomisk diktatur.

SE informationsfilmen:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=myzgAHVBg_s

Agnes Dynein
25 jan 2012 kl 2:17

Klart och tydligt:NEJ!

Agnes Dynein
25 jan 2012 kl 2:22

Varför vara med på en sjunkande båt?

Peter
25 jan 2012 kl 6:45

Sverige har i 100 år "skrävlat" om solidaritet. När det väl kommer till kritan, tydligen, sträcker sig vår solidaritet till våra egna gränser. Sveriges välfärd bygger på export och goda relationer. Vi ska självklart dra vårt strå till stacken och bidra. Fonden betyder inte att vi går med i Euron men vi bidrar till stabilitet och hjälper till. Det sänder goda signaler till en omvärld vi är BEROENDE av. Tänk på det, alla ni som sitter varmt och skönt när det blåser - idag. I morgon är det inte givet.

D.M
25 jan 2012 kl 7:28

Nej tack till Euro!!!!!

Emily Ahlberg
25 jan 2012 kl 10:00

Vi har redan rösta NEj till Euron så varför försöker ni att få in oss bakväggen??? ETT NEJ ÄR ETT NEJ!!!! Vi har stor ekonomiskt problem här hemma!! vi är ett land i kris titta ner åt vanlig folk och se var ni har ställt till med!!!!
ta hand om de fattiga, arbetslös, sjuk människor här först och främst. Ni på toppen som har för mycket pengar kan bidrag till era intresse till Euron, dra inte in oss i eländet!!!!!

Britta Sethson
25 jan 2012 kl 16:20

Det kan inte blii annat än nej

Karin Brunzell
25 jan 2012 kl 16:54

Ett fåtal här har fattat vad det handlar om!! Nämligen att vi är med i EU, en union för fred, frihet och solidaritet. Sverige ska vara med aktivt, inte passivt titta på, och arbeta för ett starkt Europa, ett Europa som vi är mycket beroende av. Detta gagnar självklart Sverige. Detta handlar inte om Euron, det är en annan diskussion som redan är avklarad. Utan det handlar om solidaritet! Visst har det varit ett honnörsord för många svenskar.... Så långt räckte det....

Nemokrati
25 jan 2012 kl 21:39

Karin Brunzell - du skriver " Sverige ska vara med aktivt, inte passivt titta på,". Enligt senaste utkastet så är detta det enda Merkozy tillåter.
Citat TT: "I det senaste utkastet sägs det att icke euroländer kan få vara med på ett möte per år om man ställer upp på intentionerna i pakten.”
Att få närvara vid ett möte per år utan beslutanderätt, förslagsrätt eller rätt att diskutera innebär inget som helst "inflytande". För övrigt har Sverige redan som det är 2 % röstmakt i EU, med europakten blir inflytandet mindre än ingenting.
Det torde också stå klart för var och en med läsförmåga, att den av Merkel beordrade åtstramningspolitiken, dvs europakten, inte fungerar som ”räddningsverktyg”.

Eurozonen är nu inne i varaktig recession, meddelar Ekot. Och europakten innebär att man till och med grundlagsfäster den åtstramningspolitik som lett fram till recessionen, och som nu också lett till att S&P sänkt kreditbetyget för 9 euroländer samt för räddningsfonden EFSF. Bara ett år av denna hårda åtstramningspolitik ledde i Grekland till att statsskulden ökade från 127 % till 143 %, vilket nu väntas ha stigit till kring 160 %. Vad ska då inte en permanentad, grundlagsfäst svältpolitik leda till i hela EU? Skuldberget och massarbetslösheten kommer att växa till helt och hållet okontrollerbara dimensioner. Europafacket har idag också deklarerat att man säger nej till europakten.

Nemokrati
25 jan 2012 kl 21:47

Nej till EU har nu lagt ut info om protesten utanför riksdagshuset på fredag mot europakten på sin hemsida. Sprid gärna info om den - ni som anser att demokratin - dvs folkets nej till euron - ska respekteras
http://www.nejtilleu.se/artiklar/2012/12_01_25_protestera_mot_merkozypak...

ELENIKI PARANGHELIA
30 jan 2012 kl 11:41

SOLIDARITET I EUROPA:
JAG SKA KLARGÖRA VAD DETTA INNEBÄR I FRAMTIDEN:NI SKA JOBBA I SKANDINAVIEN MEDAN VI FIRAR I SYD OCH SYDÖST.VI ÄR I SAMMA KONTINENT ELLER HUR OCH VARJE FOLK ÄR FRI ATT GÖRA VAD ÄR BRA PÅ.SÅ FORTSÄTT JOBBA HÅRT DU PETER,GERD OCH KARIN,JU MER ARBETE FÖR ER,DESTO MER FESTER FÖR OSS!