Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Reinfeldt är "ganska nöjd" med finanspakten. En uppfattning som inte delas av riksdagsmajoriteten.

Reinfeldt avvisar undantag från euron

STOCKHOLM 20 januari 2012 | Inget nytt från Berlin
Fredrik Reinfeldt säger nej till Miljöpartiets invit. Dörren stängs nu för statsministerns planer på svenskt deltagande i finanspakten.

Fredrik Reinfeldts (M) samtal med Tysklands Angela Merkel på torsdagskvällen ser inte ut att ha förändrat EU:s finanspakt. Statsministern undvek på fredagen att svara på journalisternas frågor om Sverige uppnått något konkret resultat i Berlin.

Fredrik Reinfeldt var däremot tydlig mot Miljöpartiet som tagit tillfället i akt att försöka få igenom ett gammalt krav på formellt undantag i fördraget för svenskt deltagande i euron – ett villkor för att stödja regeringen och finanspakten. Det skulle ge Sverige samma undantag som redan finns för Storbritannien och Danmark.

– Det är inte aktuellt, det är en process som tar flera år. Det handlar inte om det eftersom vi redan har fått säkerställt en respekt för att det är svenska folket som avgör om vi ska vara med i euron eller inte. Nu försöker vi lösa allvarliga problem som finns de kommande månaderna, säger Reinfeldt.

Per Bolund (MP), ekonomiskpolitisk talesperson, säger till Europaportalen att Reinfeldt väljer att missförstå.

– Det är klart att det inte går att få ett formellt undantag innan pakten ska skrivas under. Det viktiga för oss är att en process sätts igång: att regeringen går in med en officiell begäran till EU att Sverige ska få ett formellt undantag och att det mottages positivt av andra EU-länder, säger Per Bolund.

Att Fredrik Reinfeldt inte vill ha ett formellt undantag för svensk euromedverkan var inte oväntat. Samtliga oppositionspartier har denna vecka antingen sagt nej till pakten eller som Miljöpartiet ställt krav som regeringen inte kan gå med på. Reinfeldt som är uttalat "ganska nöjd" med pakten dolde i dag inte sin besvikelse mot Socialdemokraterna.

– Det känns märkligt för mig att Socialdemokratin väljer att stiga av och i frågasätta europeisk budgetdisciplin. Jag ser ett värde att försöka jobba utifrån det som socialdemokrater och borgerliga ledare i Sverige varit överens om sedan mitten av 90-talet, säger Fredrik Reinfeldt.

I praktiken finns det inget i riksdagen kvar att förhandla om och därmed stängs den svenska dörren till finanspakten. Men minoritetsregeringen Reinfeldt vägrar att ge upp.

– Jag kommer att göra det bästa jag kan för att pakten blir så bra som möjligt för Sverige. Sedan får vi se vad EU-nämnd och riksdag säger.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret