Grekisk uppgörelse klar

Publicerad: 9 feb 2012 kl 15:08
Uppdaterad: 9 feb 2012 kl 16:04
Greklands koalitionsledare Giorgos Karatzaferis,  Antonis Samaras, premiärminister Lucas Papademos och Georgios Papandreou.
Greklands koalitionsledare Giorgos Karatzaferis, Antonis Samaras, premiärminister Lucas Papademos och Georgios Papandreou.Bild: Yannis Kontos

På torsdagseftermiddagen lyckades de grekiska ledarna komma överens om att gå med på långivarnas krav. Nu kan förhandlingarna om ett nytt krislån inledas i Bryssel

Ledarna för de tre grekiska koalitionspartierna lyckades under onsdagens långmöte inte enas om att ge sitt stöd till landets premiärminister Lucas Papademos att förhandla om ett nytt krislån till Grekland. Men på torsdagseftermiddagen verkar de ha nått en uppgörelse.

– Ja, vi har en överenskommelse, sade en anonym regeringstjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Mario Draghi, chef för den Europeiska centralbanken ECB bekräftade senare på eftermiddagen uppgifterna. 

– För ett par minuter sedan fick jag ett samtal från Greklands premiärminister som sa att en uppgörelse nåtts och att den stöds av majoriteten av partierna, sade Mario Draghi, 

Knäckfrågan för de tre partiledarna var den sänkning av pensionen som långivarna i den så kallade trojkan ställt. Den borgerlige Antonis Samaras och den högerextreme Giorgos Karatzaferis vägrade gå med på kravet att sänka minimipensionen till 300 euro per månad. 

I kväll träffas euroländernas finansministrar i Bryssel för att diskutera förutsättningarna för att Grekland ska få det 130 miljarder euro stora krislånet som EU-ledarna tidigare utlovat.

De två största grekiska fackföreningarna har utlyst en 48-timmarsstrejk på fredag och lördag i protest mot de nedskärningar som landet måste genomgå för att få krislånet.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
20 parlamentariker ska Sverige välja in.
Bild: Europaparlamentet
Förslaget om ökad sekretess stöds av en stor majoritet i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Melker Dahlstrand
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: epSos.de
Bild: Fredrik Haglund
Många av tvångsarbetarna arbetar på odlingar i EU-länderna. Arkivbild.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: EU-kommissionen