Fjellner: Låt alla vara med i EU
BRYSSEL 6 mars 2012 | Tre frågor till EuropaparlamentarikerHandelsfrågor som Acta-avtalet fyller Christofer Fjellners politiska vår i Bryssel. Men även snuset får sin plats.
Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Först ut är Moderaternas Christofer Fjellner.
Vad jobbar du i Europaparlamentet med under våren?
– Fem saker, säger Christofer Fjellner och börjar med ansvarsfriheten för EU-kommissionen: om de har koll på våra pengar eller ej.
– Sen en fråga som är väldigt viktig för Sverige, svavelhalten i marina bränslen. Det låter lite komplicerat och obskyrt men det handlar om hur mycket pengar det ska kosta för basindustrin i Norrland att frakta järnmalm, papper och trä genom Östersjön ut i världen och dessutom hur vi bekämpar alla de hälsoproblem som svavel i marina bränslen innebär för Europa.
Den tredje är handelsavtalet Acta som Christofer Fjellner ansvarar för i kristdemokratiska och konservativa EPP – Europaparlamentets största politisk grupp.
– Den fjärde är EU:s handelsregim med 180 länder, kallad GSP, som är EU:s verktyg för att sänka tullar till utvecklingsländer och ge dem en liten lucka i EU:s tullmur till omvärlden. Det är väldigt viktigt för många länder, säger han.
Den femte frågan som Christofer Fjellner driver under våren är EU:s frihandelsavtal med Indien.
– Om vi lyckas förhandla färdigt under våren blir det världens största frihandelsavtal.
Sedan räknar Fjellner upp några frågor som han kallar sina hobbyprojekt och som inte är lagstiftande.
– Kampen mot spelmonopol i Europa, kampen för att tillåta snus i Europa, situationen för homo-, bi- och transpersoner och kampen för ett fritt och demokratiskt Vitryssland.
Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?
– Budgetkrisen, jag är genuint orolig för ekonomin i Europa. Just nu ägnar man mycket tid till att förhindra nästa budgetkris i stället för att gräva där man står och försöka ta itu med de enorma budgetunderskott som finns i många av EU:s medlemsländer, säger Christofer Fjellner.
– Till och med Tyskland som alla lutar sig mot och hoppas och tror ska lösa många länders problem har ett skrämmande högt budgetunderskott och det gör mig orolig.
Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?
– Ett större EU rent geografiskt, men ett mindre EU när det gäller ansvarsområden, säger Christofer Fjellner.
Han vill att fler länder på Balkan, Island, Norge och Turkiet ska bli medlemmar i EU. Men sätter inte stopp där.
– Kanske till och med rätta till vårt misstag på 70-talet när vi nekade Marocko medlemskap i EU och öppna för medlemskap även för länder söder om Medelhavet, säger Christofer Fjellner.
Han tror inte det största hindret för utvidgning är andra länders annorlunda kultur utan bilden att det kostar att ha med andra länder. Fjellner vill att EU gör sig av med regional- och jordbruksstöd som han anser gör mer skada än nytta.
– Om vi istället ser till det som är allra viktigast i EU, den inre marknaden och gränslösheten som i princip är gratis, då blir det bara bättre ju fler vi blir.
För Christofer Fjellner är EU inte huvudsakligen en fråga om geografi utan en idé om rättsstat, gränslöshet och demokrati. Han tycker inte att det finns någon gräns för vilka länder som ska får vara med.
– Alla länder som kan tänka sig att leva upp till EU:s lagar och regler tycker jag är välkomna, säger Christofer Fjellner.