Kriminella ska hindras föra undan tillgångar

Publicerad: 12 mar 2012 kl 15:02
Uppdaterad: 12 mar 2012 kl 15:11
Cecilia Malmström vill göra det lättare att lägga beslag på kriminellas tillgångar.
Cecilia Malmström vill göra det lättare att lägga beslag på kriminellas tillgångar.Bild: EU-kommisssionen

Brottslingar kommer för lätt undan genom att agera över landsgränser, menar EU-kommissionen som vill ge bättre verktyg till polisen att beslagta tillgångar.

EU-kommissionen presenterade på måndagen ett förslag som ska göra det lättare för medlemsländerna att lägga beslag på kriminellas tillgångar i andra EU-länder.

– Miljarder euro som maffia eller organiserad brottslighet lagt beslag på blir varje år kvar i de kriminellas händer, sade Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor.

FN uppskattar att organiserad brottslighet stod för ungefär 3,6 procent av världens samlade bruttonationalprodukt, BNP, under 2009. Detta motsvarar ungefär 14 triljoner (18 nollor) svenska kronor.

– Att stoppa brottslingar i fängelse är förstås viktigt men det är bara en del av jobbet. Den andra viktiga delen är att se till att brott inte lönar sig och att ta tillbaka pengar från de kriminellas fickor till den lagliga ekonomin där de hör hemma, sade Cecilia Malmström.

Kommissionens förslag ska förstärka nationella myndigheters verktyg och göra det lättare för dem att använda dessa verktyg över landsgränserna.

En åklagare ska kunna frysa kriminellas tillgångar som riskerar att försvinna utomlands innan ett domstolsbeslut tagits, dock måste ett sådant utfärdas i efterhand.

Polisen ska också kunna lägga beslag på tillgångar som en kriminell överlåter till exempelvis släkt och vänner i andra länder. Tillgångar ska även kunna konfiskeras från en brottsling som inte kan närvara i en domstol, till exempel om denne är död, har flytt landet eller är lider av en dödlig sjukdom.

Dessutom ska alla medlemsländer, som inte redan har det, inrätta en myndighet som ansvarar för att de beslagtagna tillgångarna tas om hand och inte förlorar i värde.

– För vissa länder kommer det inte att bli så mycket förändring, i andra mer, sade Cecilia Malmström.

Enligt Malmström kommer förslaget inte leda till att det blir mer gränskontroll eller att reglerna inkräktar på grundläggande fri- och rättigheter.

I Sverige kommer förslaget, om det blir verklighet, att leda till att polisen lättare kan beslagta tillgångar som kan kopplas till lindrigare brott som korruptionsbrott, vilket inte är möjligt i dag.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
14 mar 2012 kl 15:21

Poliskommissinonär Malmströms förslag är obehagligt rättsosäkert och påminner om "europeiska arresteringsordern". Man måste komma ihåg att hon kommer från ALDE-gruppen, som aldrig missar en ursäkt för att öka EU:s och Europols polismakt över oss.

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Journalister i ministerrådets presskonferensrum. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Bild: Europeiska kommissionen
De tre största EU-institutionernas ledare: Martin Schulz, José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol. Arkivbild.
Bild: Dimi15
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Storbritanniens premiärminister David Cameron diskuterar. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Kommissionärerna Cecilia Malmstöm och Viviane Reding. Arkivbild.
Bild: EU-kommissionen
Byggnadskranar kring TV-tornet i gamla Östberlin.
Bild: Fredrik Haglund
En av tre utstationerade arbetare i Sverige jobbar inom byggbranschen. Arkivbild.
Bild: brandsvig
Bild: Sigrid Melchior
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan uttalande var oväntat.
Bild: Unaoc
Bild: IHH
Omkring 35 procent av alla EU-parlamentariker är kvinnor. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso under måndagens presentation av rekommendationerna.
Bild: Europeiska kommissionen