Acta faller – saknar politiskt stöd

Publicerad: 25 apr 2012 kl 16:30
Uppdaterad: 25 apr 2012 kl 18:45
Acta-demonstrationerna har gett resultat, handelsavtalet ser ut att falla i Europaparlamentet. Arkivbild.
Acta-demonstrationerna har gett resultat, handelsavtalet ser ut att falla i Europaparlamentet. Arkivbild.Bild: Zanbard

Konservativa och liberaler i Europaparlamentet sällar sig till det växande Acta-motståndet. Därmed är handelsavtalet inte aktuellt för EU:s del.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) menar att Acta-avtalet behöver ytterligare granskning innan EU-parlamentets största partigrupp, den konservativa och kristdemokratisk EPP-gruppen, kan de det sitt stöd.

– EPP kommer inte att kunna stödja texten som den ser ut idag, sade Christofer Fjellner, som ansvarar för Acta i EPP-gruppen, under en snabbinkallad presskonferens på onsdagen.

Dock underströk Christofer Fjellner att hans partigrupp är för det som avtalet är tänkt att göra: förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering.

Även den liberala partigruppen, Alde, kommer att rösta nej till avtalet i dess nuvarande form.        

– Det står klart i dag att det finns allvarliga farhågor att Acta å ena sidan inte tillhandhåller tillräckligt skydd för upphovsrätten och å andra sidan grundläggande fri- och rättigheter, sade partigruppens ordförande Guy Verhofstadt och pekade på gårdagens rapport från Europeiska datatillsynsmannen som menar att Acta kan få ”oacceptabla sidoeffekter” för individens rättigheter.

Niccolò Rinaldi, en av de ansvariga för Acta-frågan i Alde-gruppen, menar att Acta är alltför omfattande eftersom det buntar samman fler olika typer av upphovsrättsskydd under ett och samma paraply. Istället för att behandla fysiska varor och digitala tjänster på samma sätt vill han ha sektorspecifika avtal.

– Som de gamla romarna sade efter att en pjäs var över: Acta est fabula – spelet är slut, sade Niccolò Rinaldi och satte med stor sannolikhet den sista spiken i kistan för avtalet.

Sedan tidigare har de gröna, vänsterpartistiska och socialdemokratiska partigrupperna i EU-parlamentet sagt att de kommer att rösta nej till Acta.

I eftermiddag kommer EU-parlamentets internationella handelsutskott att debattera huruvida de ska rekommendera hela parlamentet att rösta ja eller nej till Acta i juli.

Om EU-parlamentet säger nej blir det inget Acta-avtal för EU. Just nu tyder det mesta på det.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
26 apr 2012 kl 9:53

Det var en glad överraskning att EU-parlamentet inte lydde lobbyisterna - den här gången....

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
20 parlamentariker ska Sverige välja in.
Bild: Europaparlamentet
Förslaget om ökad sekretess stöds av en stor majoritet i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Melker Dahlstrand
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: epSos.de
Bild: Fredrik Haglund
Många av tvångsarbetarna arbetar på odlingar i EU-länderna. Arkivbild.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: EU-kommissionen