Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Acta-avtalet var tänkt att bekämpa piratkopiering, men Europaparlamentet har röstat nej i fyra av fyra omröstningar.

Ännu ett nej till Acta-avtalet

BRYSSEL 4 juni 2012 | Med bred majoritet

Europaparlamentets utvecklingsutskott röstade som fjärde utskott nej till det kontroversiella Acta-avtalet på måndagskvällen, med bred majoritet. Därmed lutar det allt mer åt ett nej till avtalet från parlamentet som helhet.

Utvecklingsutskottet var sist ut av de fyra utskotten som skulle yttra sig om Acta-avtalet innan handelsutskottet, som är det viktigaste i parlamentets behandling av avtalet, röstar den 20 juni. Precis som i de tre omröstningarna i förra veckan rekommenderar utvecklingsutskottet att parlamentet säger nej till Acta-avtalet.

Den föredragande ledamoten Jan Zahradil från EU-skeptiska gruppen ECR hade föreslagit att utskottet godkänner avtalet. Men i omröstningen om ett ändringsförslag som avvisade avtalet blev röstsiffrorna 19-3 i ändringens favör.

Dessförinnan hade ledamoten Nirj Deva, från brittiska Tories, yrkat på att omröstningen skulle skjutas upp eftersom EU-domstolen ska titta på om Acta-avtalet är i linje med EU:s existerande lagstiftning. Men det yrkandet röstades raskt ner. EU-kommissionens drag att be EU-domstolen titta på avtalet har av kritiker tolkats som en politisk manöver för att få bort fokus på frågan.

Alf Svensson (KD) är ende svenske ledamot i utskottet. Han var en av få på plats som ansåg att omröstningen borde ha skjutits upp.

– Det var helt rätt att föreslå en uppskjutning. Hur kan vi rösta om vi inte vet om avtalet strider mot fördraget eller inte, säger Alf Svensson till Europaportalen.

Han tillhörde också de tre ledamöter som röstade ja till avtalet.

– Någon gång, någonstans, måste man sätta ner foten och ge dem som har rätt till originalet möjlighet att behålla den rätten, säger Alf Svensson.

Acta-avtalet, som förhandlades fram under tre år av EU, Japan, USA och ett dussin andra länder, har fått stark kritik för både innehållet och för den sekretess som omgärdade det. Med kvällens resultat lutar det mot ett slutligt nej från EU-parlamentet och därmed bli verkningslöst. Den avgörande omröstningen i hela parlamentet äger rum i början av juli i Strasbourg.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret