Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Syrizas partiledare Alexis Tsipras.

Europa bävar för grekiskt val

BRYSSEL/STOCKHOLM 15 juni 2012 | Eurons framtid på spel

Den segervissa grekiska vänsterkoalitonen Syriza går till val på att bryta överenskommelsen med EU. I Europa väntar man med bävan på vilket vägval Grekland gör efter valet.

Två dagar återstår till det ödesmättade nyvalet i Grekland då eurons framtid står på spel.  Runt om i Europa förbereder man sig nu för att vänsterkoalitionen Syriza vinner valet och de oförutsägbara påföljder det kan få. Partiledaren Alexis Tsipras  är till fullo inställd på att riva upp den överenskommelse de tidigare elefanterna i den grekiska politiken, konservativa Ny Demokrati och det Socialistiska Pasok, skrev under med den så kallade trojkan: EU, ECB och IMF tidigare i år.

På ett valmöte på torsdagskvällen tog Tsipras upp förra veckans spanska krislån till bankerna som ett exempel där ett lån inte följts av hårda krav på den ekonomiska politiken.

– Nej till bankruttöverenskommelsen, ja till euron och en nationell ekonomisk återhämtning som kan skydda folket från en konkurs! ropade han till tusentals entusiastiska anhängare i Aten i sitt sista stora anförande innan valdagen, skriver Le Monde på plats.

I en debattartikel i Financial Times i veckan beskrev han vad han vill genomföra om han får makten. Bland annat vill Tsipras driva igenom en skattereform som täpper till de hål som vidgats under årtionden och som ökar skatteintäkterna med minst fyra procent av BNP, samt en transparent rekapitalisering av bankerna ”överensstämmande med det allmänna intresset”.

I Grekland är det förbjudet att publicera opinionsundersökningar två veckor innan ett val, men inofficiellt genomförs de fortfarande. Den sista publicerade undersökningen visade att Syriza och Ny Demokrati låg i en jämn ledning, med runt en fjärdedel av rösterna medan Pasok rasat ner till runt tio procent. Efter rykten om en hemlig undersökning som visar att Ny Demokrati går mot vinst, steg börsen i Aten på torsdagen. Oavsett vem som tar förstaplatsen är det otroligt att det räcker för en majoritetsregering, vilket bäddar för långdragna förhandlingar partierna emellan.

Men även Ny Demokratis ledare Antonio Samaras har talat om att överenskommelsen med trojkan behöver omförhandlas. Och enligt honom står EU redo att göra det, även om det inte kan sägas öppet. Syrizas vallöften har han kallat ”världsrekord” i att inte belägga reformer med statistik.

Sveriges finansminister Anders Borg (M) tror också att lånevillkoren måste ses över, men av helt andra orsaker.

– Så vitt vi kan förstå är det mycket i det här programmet som har spårat ur och att man i slutet av året kommer att ligga på betydligt större underskott, och då måste programmet vilket fall som helst omförhandlas. Antingen förlängas eller så måste grekerna vidta väsentliga mer åtgärder, sade Anders Borg efter ett möte i riksdagens EU-nämnd i dag.

Alla grekiska partier med en rimlig chans att hamna i regeringsställning vill att Grekland stannar i euron, något som också en bred majoritet av det grekiska folket vill. Samtidigt haglar spekulationerna tätt om när och hur Grekland skulle bli tvunget att lämna euron.

Den tyska Bundebankchefen Jens Weidmann sade på fredagen i en intervju att ändringar i det grekiska programmet vore ”farliga” och att ett grekiskt euroutträde skulle påverka alla men att Grekland skulle drabbas absolut hårdast.

Anders Borg tror inte att man ska fokusera på ett eventuellt euroutträde i dagsläget.

– Det är ingen avgörande fråga. Om de är kvar som medlemmar så tror jag inte man kan utesluta att de hamnar i en situation som påminner om en betalningsinställelse. Det är inte självklart att de här programmen kan gå vidare. Det är då upp till grekerna att bestämma vad de ska göra i ett sådant läge, sade Anders Borg.

Enligt Reuters står centralbanker redo världen över att mata marknaden med kredit vid en eventuell negativ reaktion från finansmarknaderna på utgången i det grekiska valet. Rykten om att euroländernas finansministrar kommer att hålla en telefonkonferens på söndag kväll dementerades samtidigt av Angela Merkels talesperson på fredagen.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret