Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Viviane Reding oroas över Rumänien.

EU behåller trycket på Rumänien

STOCKHOLM 8 augusti 2012 | ”Det är chockerande”

Den politiska turbulensen i Rumänien fortsätter. På onsdagen kände sig EU-kommissionär Viviane Reding nödgad att uttrycka sin oro över påtryckningarna mot landets författningsdomstol. 

EU:s justitiekommissionär Viviane Reding har ännu en gång uttryckt sin oro över utvecklingen i Rumänien som genomgår en politisk kris av sällan skådat slag. Efter att landet i slutet av juli röstade om huruvida president Traian Basescu skulle avsättas och ställas inför riksrätt, något som premiärminister Victor Ponta krävde, har situationen förvärrats. Basescu klarade omröstningen endast tack vare att det var för få som gick och röstade.

EU-kommissionär Reding skrev på tisdagen ett brev till ordföranden för författningsdomstolen i Rumänien som har larmat om starka politiska påtryckningar mot domstolen och dess medlemmar. Domstolen ska i slutet av augusti ta ställning till om folkomröstningen om presidenten var giltig eller inte.

– Viviane Reding uttryckte i brevet upprördhet för försöken att påverka domarna. Hon delar helt och hållet den oro som har framförts av ordföranden för Europarådets Venedigkommissionen, sade Redings talesperson i Bryssel i dag.

På tisdagen gjorde ordföranden i Europarådets Venedigkommission, ett organ som övervakar och bistår länder med att utveckla sin demokrati och rättsstat, ett uttalande om Rumänien efter att också han kontaktats av den rumänske författningsdomstolen.

– Det är förvånande för mig, till och med chockerande, att en författningsdomstol känner sig tvungen att kontakta Venedigkommissionen för andra gången under en kort tidsperiod för att kunna skydda sin självständighet, sade Gianni Buquicchio, ordförande för Venedigkommissionen i uttalandet. Han säger sig ha fått information från den rumänske författningsdomstolen om fortsatt tryck och hot mot enskilda domstolsmedlemmar.

Rumäniens premiärminister Victor Ponta har inte uttalat sig om EU-kommissionens eller Europarådets betänkligheter. För fem dagar sedan skrev han på Twitter att ”alla politiska aktörer måste avhålla sig från någon typ av direkt eller offentligt tryck på författningsdomstolen”.

Socialisten Victor Ponta vann valet i maj i år och i juni genomdrev han en mängd snabba regeringsbeslut som ledde fram till att presidenten, den konservative Traian Basescu, stängdes av i en månad i väntan på folkomröstningen. Enligt officiella valresultatet ville mer än 80 procent avsätta Basescu men antalet röstande nådde inte upp till 50-procentströskeln. Författningsdomstolens granskning av röstlistorna ska avslutas den sista augusti och kommer att avgöra om Basescu kan sitta kvar eller inte.
 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret