Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utrikesministrarna från Österrike, Tyskland, Spanien och Italien samtalar om Europas framtid under sitt möte i Warszawa.

Utrikesministrar vill ha en europeisk regering

STOCKHOLM 21 september 2012 | “Helt omöjligt för Sverige”

Inför  en regel om "superkvalificerad majoritet" och anta framtida fördragsändringar utan vetorätt. Det föreslår elva utrikesministrar.

Utrikesministrarna från elva EU-länder släppte sin slutrapport om det framtida Europa på tisdagen. De betonar att åsikterna i rapporten är personliga och att alla inte varit överens om allt. Men förslagen kan ge en indikation om färdriktningen för EU.

Rapporten listar åtgärder som bör införas på kort och lång sikt där visa förslag ryms inom det nuvarande fördraget medan andra kräver fördragsändringar. Det senare kan ses i ljuset av kommissionsordförande José Manuel Barrosos löfte i förra veckan att han ska ta fram konkreta förslag till fördragsändringar i god tid före EU-valet 2014.

Senare i höst kommer Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy med sannolikt ytterligare förslag i den riktningen. Allt pekar mot en ny och sannolik omfattande diskussion och inte minst en politisk strid om hur Europa ska formas inför 2020-talet.

Utrikesministrarna tror att en framkomlig väg för att återupprätta förtroendet för EU, som krisen malt ner, är att i större utsträckning än nu använda möjligheten för länder att fördjupa sitt EU-engagemang i egen takt. Det betyder att grupper av EU-länder kan gå ihop om olika reformer medan andra står utanför.

Det nya är att ministrarna också vill ändra själva fördraget med hjälp av en "superkvalificerad majoritet" – fördragsändringar som bara binder de länder som skriver under. Därmed skulle EU-ländernas vetorätt vid fördragsändringar tas bort undantaget när nya medlemmar ska godkännas. Förslaget hämtar näring från bland annat Storbritanniens vägran i vintras att låta finanspakten tas som en fördragsändring, vilket tvingade 25 EU-länder att anta pakten som ett mellanstatligt samarbete.

Marita Ulvskog, Socialdemokraternas svenska gruppledare i Europaparlamentet, avvisar tankarna om slopad vetorätt.   

–  Jag är osäker om det finns ett folkligt stöd för detta i något av EU:s medlemsländer. För Sverige är förslaget helt omöjligt. Här finns inget som helst folkligt stöd.

Andra långtgående delar i utrikesministrarnas rapport, där ministrarna betonar att de inte var eniga, beskriver ett EU där kommissionsordföranden är direktvald av folket och att denne sedan själv utser sin "europeiska regering". Vidare vill de att Europaparlamentet likt andra parlament få rätt att själva lägga lagförslag och en andra kammare bör inrättas i EU-parlamentet för medlemsstater.

– Jag tycker det är trist att EU ägnar så stor tid åt detta som med mina mått mätt är rena fantasier och som befinner sig oerhört långt från verkligheten, sade Marita Ulvskog.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret