Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-toppmötet slutade utan uppgörelse

BRYSSEL 23 november 2012 | Reinfeldt: ”Ingen större dramatik”

EU-toppmötet slutade på fredagseftermiddagen utan att EU-ledarna närmat sig varandra om hur EU:s sjuårsbudget ska se ut.

Det gick inte att få någon överenskommelse mellan EU-länderna om den kommande sjuårsbudgeten. Avståndet mellan de EU-länder som vill se ytterligare besparingar och de som vill se större utgifter var under fredagen alltför långt. 

– Vi är inte överens om någon nivå, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) när han efter mötet sammanfattade hur långt EU-ledarna nått. 

Men han såg inte särskilt oroad ut när han mötte den svenska pressen vid sjuttontiden på fredagen.

– Det är ingen större dramatik i det här, sådana här saker tar tid. Jag har flera gånger sagt att jag inte har någon brådska. Det passar oss bra att det fortsätter i början på nästa år, sade Fredrik Reinfeldt som ansåg att det gynnar de svenska utgångspunkterna att förhandlingarna skjuts på framtiden.

Det förslag Herman Van Rompuy presenterade under toppmötets första kväll gick inte Sveriges väg, med både ökat jordbruksstöd, nedskärningar i forskning och en minskad svensk rabatt. Statsministern var noga med att betona att man inte har någon överenskommelse.

– Jag åker inte från det här i betraktelsen av att det finns en massa siffror och förslag som hänger kvar. Vi har pratat huvudsaklig kostnadsstruktur men vi har inte alls hunnit behandla inkomstsidan, sade Reinfeldt.

Och det är på inkomstsidan som frågan om den svenska rabatten finns, vilken regeringen försöker bevara. Sverige vill dessutom liksom flera andra nettogivare skära i utgifterna och hade tidigare under mötet kommit överens med Storbritannien, Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna om krav på ytterligare nedskärningar mellan 30–60 miljarder euro

När förhandlingarna återupptas är inte klart, men någon gång i början på året även om det irländska ordförandeskapet, som tar över efter Cypern, kan behöva lite tid för att sätta igång.

Anledningen till att EU-ledarna inte kan fortsätta förhandlingarna på toppmötet i december är att det har vikts för förslaget om gemensam banktillsyn.

Det är inte första gången det tar tid att enas kring långtidsbudgeten. Även i förhandlingarna om den långtidsbudget som gäller nu, behövdes extra tid för att nå en överenskommelse.

 

Europaportalen rapoprterade löpande från mötet på plats, för att läsa mer klicka här. 

 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Emma Stark

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret