Fortsatt strid kring mansdominerad centralbank
BRYSSEL 6 november 2012 | Sverige kan avgöraEn spansk invändning kan hindra att Europeiska centralbankens ledning blir helt kvinnolös. Men även helt spanjorslös.
Spanien har i sista stund invänt mot kandidaten till Europeiska centralbankens, ECB, direktion, luxemburgaren Yves Mersch. Den spanske finansministern Luis de Guindos bekräftade uppgiften på måndagen under G20-mötet i Mexiko.
– Den spanska regeringen värdesätter omröstningen i Europaparlamentet, då man anser att utfallet är viktigt trots att det inte är bindande, och inväntar det slutliga beslutet som tas på nästa EU-toppmöte, sade Luis de Guindos, rapporterar spanska tidningen El País.
För två veckor sedan beslutade Europaparlamentet med knapp marginal, i en rådgivande omröstning, att inte godkänna luxemburgaren Yves Mersch till Europeiska centralbankens direktion. Anledningen är att ledningen då skulle bestå av bara män fram till mitten av 2018.
Nu får EU-parlamentet alltså oväntat stöd från Spanien. Landet har under de senaste åren prisats för sina insatser för jämställdhet med lagar som ska göra samhället och politiken mer könsbalanserad.
Men jämställdhet kanske inte är det främsta motivet för den konservativa spanska regeringen.
Den vakanta posten i ECB:s ledning tillhörde tidigare en spanjor, José Manuel González-Paramo. Enligt en outtalad överenskommelse ska den sex personer starka direktionen bestå av en person från vardera de stora euroländerna Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.
När den vakanta posten skulle tillsättas föreslog Spanien Antonio Saínz de Vicuña. Men han fick se sig besegrad av Yves Mersch. Att nu den spanska regeringen går in och stoppar utnämningen av luxemburgaren Mersch kan ses som ett sätt att visa att man vill ha tillbaka sin post.
Istället kan den spanska regeringen komma att föreslå Belén Romana till posten, enligt El País. Hon har tidigare varit generaldirektör på det landets finansministerium under den förra konservativa regeringsperioden. Men finansminister Luis de Guindos ville på måndagen varken bekräfta eller dementera att Belén Romana skulle vara aktuell som ny kandidat om Yves Mersch inte får jobbet.
Frågan kommer troligtvis att tas upp under det kommande EU-toppmötet 22-23 november. Men det är även möjligt att frågan skjuts upp till nästa toppmöte 13-14 december.
Under en sådan omröstning krävs en kvalificerad majoritet för att välja in en ny person till ECB:s direktion. Spanien kan alltså inte självt stoppa utnämningen av Yves Mersch utan måste hitta bundsförvanter i andra medlemsländer. Här kan Sverige, som helt nyligen krävt en kvinna på posten, och andra likasinnade länder komma att avgöra frågan.