Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Sverige förebild när EU avreglerar

STOCKHOLM 30 januari 2013 | “Väldigt liten del som beror på avregleringen”

I EU-kommissionens nya järnvägspaket lyfts Sverige fram som ett lyckat exempel där den avreglerade järnvägssektorn har gett ökad persontrafik. Men tågtrafikexperten Bo-Lennart Nelldal ifrågasätter avregleringens roll för den positiva utvecklingen.

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sitt fjärde järnvägspaket som bland annat innebär att de nationella marknaderna för persontrafik ska konkurrensutsättas.

– Vi måste fatta de svåra beslut som krävs för att omstrukturera den europeiska järnvägsmarknaden så att innovation och bättre tjänster främjas, säger transportkommissionär Siim Kallas i ett uttalande.  

EU-kommissionen använder Sverige som ett exempel på en lyckad avreglerad järnvägssektor som leder till fler resenärer och därmed minskade koldioxidutsläpp. Den bilden ifrågasätts dock av en ledande svensk expert på området.

– I Sverige har persontrafiken ökat väldigt mycket, framförallt på grund av att Trafikverket har investerat i nya järnvägar. Utvecklingen är positiv men det är en väldigt liten del som beror på avregleringen, säger Bo-Lennart Nelldal, adjungerad professor som leder tågtrafikforskningen på Tekniska högskolan i Stockholm.

2012 var det första året som den svenska persontrafiken var helt avreglerad i Sverige och tillsammans med Storbritannien är man ensam i Europa med helt öppna marknader.

Om dagens EU-förslag antas av Europaparlamentet och ministerrådet kommer bland annat tågaktörerna att bli fristående från de företag som sköter driften av järnvägen. Europeiska järnvägsbyrån ges rollen att godkänna nya tåg och säkerhetsintyg.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Per Arnsäter
Europaportalens praktikant i Bryssel
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret