Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Sverige måste stödja britternas EU-kamp

Christian Engström (PP) 29 januari 2013 | Europeiskt vägval

Regeringen måste vara med och städa upp i EU och bana väg för ett  ett nytt, minimalistiskt, rättighetsorienterat och mer demokratiskt EU-fördrag. Låt sedan hela EU folkomrösta om fördraget. Det skriver Europaparlamentariker och piratpartisten Christian Engström.

Den brittiska regeringen kräver att EU skall reformeras vad gäller demokrati och öppenhet – och fokusera på sin kärnverksamhet, det vill säga den inre marknaden och den fria rörligheten. För att sätta press på EU har britterna kopplat sina krav till en folkomröstning om medlemskap, om fem år.

Denna linje stämmer väl överens med de åsikter som finns bland medborgarna i de flesta EU-länder. Folk vill ha mindre byråkrati, mindre klåfingrighet, mindre centralstyrning – och mer öppenhet.

Detta är också, enligt alla rimliga indikatorer, svenska folkets åsikt. Vi gick in i en gemensam marknad – men vi har nu drivits in i en politisk union istället. EG blev EU utan att någon frågade folket vad det tyckte.

Med detta som bakgrund är det anmärkningsvärt – på gränsen till pinsamt – att det inte går att få något vettigt svar på frågan vad den svenska regeringen tycker.

Dels är regeringen splittrad. Folkpartiet älskar EU fullständigt okritiskt. Kristdemokraterna är milt skeptiska. Centern har något slags decentraliserad federalism i sitt program, som inte ens de själva tycks bry sig om. Och de nya moderaterna är främst ett maktparti, som har mer gemensamt med eliten i Bryssel än med svenska folket.

Dels är regeringen bakbunden av att den låtit sig lockas med i EU:s utveckling mot mer överstatlighet, mer centralstyrning och mer politisk klåfingrighet. Det räckte att bara flyta med strömmen för att förvandla ett projekt som hade frihandel, mångfald och öppenhet som ledstjärnor till dess raka motsats.

Uppenbarligen tänker regeringen fortsätta ducka. På något annat sätt kan man inte tolka Reinfeldts och Bildts substanslösa kommentarer till den brittiska regeringens utspel.

Men, att inte göra något är också ett ställningstagande. Att flyta med strömmen innebär att man ändå har ett ansvar för EU:s svällande byråkrati, vansinniga jordbrukspolitik, växande maktanspråk, demokratiska underskott och havererade tillväxtpolitik. Att försöka förklara sig med att man inget gjort är bara att avslöja sig själv som okunnig, inkompetent eller medlöpare.

Nu måste den svenska regeringen välja. Tänker den vara en del av problemet? Eller tänker man stödja britterna i deras kamp för att städa upp i EU?

Framförallt måste regeringen ge svenska folket ett svar. Att hålla väljarna i ovisshet är inte bara fegt, utan även ohederligt.

Vi i Piratpartiet gör det regeringen inte vill eller vågar. Vi ställer oss bakom den brittiska regeringens krav på EU-reformer. Vi tycker att folkomröstningar är bra. Finge vi bestämma – då skulle hela EU få folkomrösta om ett nytt, minimalistiskt, rättighetsorienterat och mer demokratiskt EU-fördrag.

Vi väljer hellre Cameron än svenska, naiva EU-kramare.

Christian Engström
Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret