Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Göran Färm slår tillbaka mot Reinfeldts kritik

13 februari 2013

EU-parlamentarikern Göran Färm menar att Moderaterna måste städa framför egen dörr i budgetfrågan. Samtidigt kommer de första förhandlingskraven efter förra veckans uppgörelse från EU-parlamentet. 

I ett uttalande anklagar EU-parlamentariker Göran Färm (S) Moderaterna för att ”göra inrikespolitisk pajkastning” av frågan om unionens långtidsbudget.

– Jag har noterat ytterst kritiska kommentarer [om budgetuppgörelsen] från EPP, den politiska grupp som moderaterna tillhör, sade Göran Färm som menar att det är ”viktigare att de [svenska Moderaterna] försöker påverka sina partikamrater i Europaparlamentet än att jaga svenska Socialdemokrater, som har rätt liten makt över detta i slutändan.”

– Jag skulle vilja säga att det som är helt avgörande är hur Moderaternas europeiska partigrupp EPP ställer sig, och därför bör Reinfeldt, Hökmark och Kinberg-Batra redovisa hur de tänker påverka dem.

Samtidigt kommer de första kommentarerna efter budgetuppgörelsen från EU-parlamentet.

– Vi vill ha seriösa förbättringar. EU-ledare enades om en åtstramningsbudget som inte lever upp till utmaningar som Europa står inför idag, sade ledaren för den socialdemokratiska S&D-gruppen, Hannes Swoboda i ett uttalande på onsdagen.

Han listar tre krav:

Halvtidsutvärdering: långtidsbudgeten ska kunna utvärderas och om möjligt justeras.

Mer flexibilitet: vilket innebär att man lättare ska kunna flytta runt pengarna mellan de olika utgiftsområdena vid exempelvis stora förutsedda händelser.

Egna medel: EU-parlamentet vill att unionens långtidsbudget ska få inkomster från egna medel, exempelvis från en skatt på finansiella transaktioner eller en separat EU-moms.

På måndag i nästa vecka kommer Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy till EU-parlamentet för att återrapportera från toppmötet. Då väntas åsikterna om långtidsbudgeten från de andra partigrupperna ha utkristalliserats.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret