MittEuropa »
Turkiets EU-minister jämför folkmord med masturbation

MittEuropa är läsarnas sidor. Här kan du publicera dina egna artiklar om det som intresserar dig. Redaktionen granskar texten och bildsätter.
Publicerad: 27 feb 2013 kl 11:11
Uppdaterad: 27 feb 2013 kl 11:16
Turkiets EU-minister Egemen Bağış. Arkivbild.
Turkiets EU-minister Egemen Bağış. Arkivbild.Bild: EU-kommissionen

Vid ett möte i Stockholm läxade Turkiets EU-minister Egemen Bağış upp svenska assyrier för att de uppmärksammat folkmordet på armenier i media och i Sveriges riksdag. Det skriver journalisten Dikran Ego.

Den 16 januari 2013 hölls ett möte mellan assyriska samt syrianska organisationer i Sverige och den turkiske EU-ministern Egemen Bağış vid den turkiska ambassadens residens i Stockholm. Varken assyriska eller syrianska organisationer har inte kommit ut med detaljerad information om detta möte. Det som ändock har läckt ut är att mötet i princip var uppläxning av de assyriska och syrianska representanterna.

Turkiets EU-minister Egemen Bağış likställde, ordagrant genom egna ord, Seyfo – Folkmordet på assyrier/syrianer med tillfredsställelsen av att onanera.

Av allt döma har mötet kommit till efter att turkiska myndigheter tillkallat nämnda organisationer. Av tradition och det inofficiella protokollet mellan Turkiet och assyrier får de sistnämnda aldrig gehör för sina frågor eller önskemål att hålla liknade möten, i synnerhet när det är en minister som skall närvara vid möte.

Det som intressant är varför turkiska myndigheter plötsligt intresserar sig av assyrier/syrianer just nu?

Svaret är lika enkelt som invecklat. Den turkiska makteliten med de intressen den representerar är väldigt besvärade och negativt inställda till assyrierna i Sverige. Orsaken till detta är att assyrierna driver frågan om Seyfo – Folkmordet 1915 i Sveriges riksdag. Som ett resultat av detta har Sveriges riksdag erkänt Seyfo – Folkmordet 1915 på assyrier som ett historiskt faktum.

En annan anledning till irritationen är uppmärksamheten kring den Kafkaliknade processen mot det S:t Gabriel-Klostret i Turabdin, i Turkiet. Där söker turkiska myndigheter konfiskera ett kloster aktivt sedan 300-talet e.kr.

Nämnda möte synes, enligt uppgifter, ha utvecklats till ett möte med en väldigt obehaglig stämning där de assyrisk/syrianska representanter bokstavligen läxades upp av den turkiske EU-ministern. Assyrier som inte ens existerar i det officiella Turkiet anses vara andra klassens medborgare i landet.

Enligt uppgifter ska Turkiets huvudförhandlare till EU, ministern Egemen Bağış ha fällt följande kommentar under mötets gång genom att vända sig mot riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (s):

– Vad har ni assyrier vunnit med att använda Seyfo-frågan som masturbation och basunera ut det i medier och Sveriges Riksdag? Varför har ni blandat pontus-greker i frågan?

Efter en stund och tystnad i mötesrummet vänder sig den turkiske ministern mot den turkiske ambassadören Zergün Korutürk och ber om ursäkt för sitt språk då hon är en kvinna och ministern insett att hans ordval varit av synnerligen olämplig karaktär.

Hur ska man tolka den turkiske ministerns beteende?

Det är inte första gången minister Egemen Bağış hånar och förolämpar offren som mördades under Folkmordet 1915. Efter att Schweiz kriminaliserat förnekandet av Folkmordet 1915 har Egemen Bağış demonstrativt rest till Zürich, Schweiz för att offentligt förneka Seyfo – Folkmordet 1915 och därmed på ett oerhört flagrant sätt brutit mot schweizisk lag.

Om en minister som förhandlar om villkoren för Turkiets ansökan till den Europeiska Unionen beter sig på detta sätt, ja då kan man inte låta bli att ställa frågan; vad kan vi förväntas oss av mannen på gatan i Turkiet?

Den 11-13 mars 2013 kommer president Abdullah Gül på det första turkiska statsbesöket någonsin i Sverige. Assyrier planerar att visa sitt missnöje genom att demonstrera vid detta besök.

Dikran Ego

Dikran Ego

Journalist

Kommentarer

Erik Johansson
27 feb 2013 kl 12:00

Turkiets regering visade solklart att den inte hör hemma i samarbete med stater som respekterar mänskliga rättigheter. Bildts fjäsk för Turkiet är ovärdigt den "statsman" som han vill ses som.

ミッコ
27 feb 2013 kl 19:35

Turkiet ska inte vara med i EU

Lillemor
28 feb 2013 kl 2:54

Dessa svin borde få en omgång. Man kommer ingenstans med fascism, när ska Turkiet lära sig det?

Nedim ISIK
28 feb 2013 kl 10:53

Turkiet har absolut inget i EU att göra dem är inte européer, annan kultur, religion, kvinnosyn ska vi inte tala om.
Att Carl B är så bra vän med Turkiet måste ha med igen vining att göra, ibland tror man inte att han är minister för Sverige utan för Turkiet, han bryr sig först och främst för sin egen personliga karriär i den internationella världen. Turkiet kan samarbeta med sina bröder i Mellanöstern där kommer man känna sig mer på hemma plan.

bargevro
28 feb 2013 kl 23:25

Erdogan är inte bättre än Egemen Bagis. De för samma ruttna politik, som går ut på att kväsa allt om folkmord på assyrier. Nyligen träffade Angela Merkel Erdogan i Turkiet. Bland inbjudna besökare fanns även den syrisk ortodoxa biskopen, Samuel Ertas. Han, inför Merkel och Erdogan, tog upp fallet Mor Gabriel. Det irriterade Erdogan, vilket blev en media nyhet i Turkiet. Fler fall är kända, där man hotade assyrier/syrianer om de inte avstod ifrån Seyfo. För några år sedan hotades samma biskop, Samuel, i hans residens i Mor Gabriel av en militärbefälhavare för repressalier om biskopen inte uppmanade sitt folk i diaspora att ge upp frågan om folkmordet. Det ler finnas till många sådana i Turkiet att, utåt visa sig vara ödmjuka, demokratiska och respektera mänskliga rättigheter, men i själva verket är de kobror på insidan.

Bra Dikran att du tog upp Bagis skumma ansiktet!

Yasmine
5 mar 2013 kl 20:51

"Vad kan vi forvanta oss av mannen pa gatan?" Ar detta pa riktigt? Jag vill inte saga nagonting om folkmordet, det var en oerhort tragisk handelse och att offren inte erkanns overallt ar vedervardigt. Men sen nar blev det acceptabelt beteende att i ett seriost nyhetsmedium antyda att en plump och forolampande minister skulle vara representativ for ett helt land?

Kosta
7 mar 2013 kl 23:30

Händelse????

Ja du yasmin, du måste vara helt hållet såld på den turkiska förnekelsemaskinen.

Hur kan idag, 2013, nästan 100 år efter Seyfo - Folkmordet på assyrier/syrianer kalla detta en händelse. Det är synd om dig som uppenbarligen är uppvuxen och bor i Sverige, men mentalt har anammat den turkiska förnekelsementaliteten.

En minister är en folkvald representant varför han representerar folket i ett land, håller du inte med om detta?

Tommy
9 mar 2013 kl 23:37

Turkiet är en sionist stat, satans axelmakter, detsamma gäller kurder...

Afram Danho
21 sep 2013 kl 12:48

Syrianska Riksförbundet bekräftar turkisk EU-ministers liknelse om Seyfo-erkännande som masturbation

http://www.bahro.nu/readArticle.aspx?id=911&catid=32