Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sissa svenska snussorter kan komma att förbjudas.

EU-panel kan smakbedöma svenskt snus

STOCKHOLM 4 mars 2013 | “Snuset en demokratifråga”

En smakpanel kan få en avgörande betydelse för vilken sorts snus som får säljas i Sverige.

Måndagens snusdebatt på Europahuset i Stockholm visade prov på den förvirring som just nu råder efter det tobaksdirektiv som EU-kommissionen lade fram i december. Ett av syftena är att förbjuda tobak som smaksätts för att locka unga människor att börja röka eller snusa.

Vad betyder det i praktiken att Sverige har ett undantag för snusförsäljning och vem ska bedöma vad som är olämpliga snussmaker, var några frågor som delade debattpanelen där bland andra Europaparlamentariker och EU-kommissionen deltog.

Europaparlamentariker Åsa Westlund (S) välkomnar direktivets syfte att begränsa tobakens attraktion på ungdomar. Men snuset är ingen EU-fråga, menar hon.

– För mig är snuset en demokratifråga. När vi hade folkomröstningen sade svenska folket ja till EU-medlemskapet under förutsättningen att snuset inte skulle påverkas. Då blir det väldigt konstigt att EU tar sig rätten att begränsa definitionen av snus, säger Åsa Westlund ledamot i Europaparlamentets utskott för miljö- och folkhälsa.

Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, menar att även om EU:s försäljningsförbud av snus inte gäller i Sverige så lyder smaktillsättning av snus precis som smaktillsättning av cigaretter under EU:s tobaksdirektiv. Även om det i slutändan blir en bedömningsfråga så tror han att de flesta smaksatta snussorter kommer att godkännas.

– Det är när snus inte längre smakar tobak och smaktillsättningen dominerar som den blir olaglig. Det kommer att bedömas av en smakpanel enligt förslaget, säger Pierre Schellekens. Huruvida det blir en svensk eller en internationellt sammansatt smakpanel är oklart. Det betyder att det kan bli en internationell panel, högst sannolikt obekant med snus, som kommer att agera smakdomare.

Åsa Westlund menar dock att EU-kommissionens resonemang inte håller.

– Om det är så att en panel skulle komma fram till att 70 procent av snuset inte längre kan tillåtas då har man definierat bort 70 procent av det undantag som Sverige fick ensidigt. Det fungerar inte så. Snus är snus och det ska principiellt regleras i Sverige, säger Westlund.

Europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP) som är ansvarig för tobaksdirektivet hos den gröna gruppen i parlamentet anser att smakfrågan borde avgöras i Sverige men passar på att ge moderater och socialdemokrater en känga för dagens situation. Han menar att EU-kommissionen har sin fulla rätt att reglera snusets smaksammansättning eftersom Sverige 1994 inte begärde undantag för det utan bara försäljningsförbudet.

– Jag tycker det är så gulligt när alla partier som representerade ja-sidan i folkomröstningen låtsas som att det är kommissionen som förbjuder snuset. Det var [moderater och socialdemokrater] som argumenterade för anslutningsavtalet och där har vi bara rätt till undantag för försäljningsförbudet och inte från den artikel som reglerar smakämnen. Där har vi noll procent chans att vinna i domstol, sade Carl Schlyter i debatten.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret