Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Årets svenska europé utsedd

26 april 2013

Prästen Marika Markovits tilldelas på måndag 6 maj utmärkelsen Årets europé 2013. Hon får det för sina insatser att hjälpa nödställda EU-medborgare i Sverige.

Motiveringen till att Svenska Europarörelsen tilldelar Marika Markovits utmärkelsen Årets europé 2013 lyder:

”Marika Markovits är drivande bakom projektet Crossroads som hjälper nödställda EU-medborgare som sökt sig till Sverige. Arbetet med Crossroads lyfter fram en omistlig dimension av vår europeiska gemenskap. Därigenom hjälper Marika Markovits oss alla att bli lite bättre européer. ”

– Jag är väldigt stolt över utmärkelsen på det personlig planet eftersom jag har rötter i Centraleuropa, säger Marika Markovits i ett uttalande. Det är dessutom ett stort erkännande för Crossroads där alla medarbetare kämpar för ett mänskligare Europa.

Projektet Crossroads driver sedan 2010 ett informations- och stödcenter i Stockholm för hemlösa européer där de hjälper dem att kontakta myndigheter, söka jobb,  få i sig en bit mat och tvätta kläder. Marika Markovits är präst i Svenska kyrkan och direktor för Stockholms Stadsmission.

 
Utmärkelsen Årets europé tilldelas en person som ”har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet."

Vem som får priset avgörs efter ett öppet nomineringsförfarande av en jury som i år bestått av Margit Wallsten, f d ordförande för Svenska Kvinnors Europanätverk, Håkan Jonsson, ordförande Svenska Paneuropaföreningen, Ewa Hedlund, ordförande Svenska Europarörelsen, Ingmarie Froman, journalist, Kristina Alvendal, vd Airport City, Annika Levin, kulturkonsult och Åke Zettermark, SACO.
 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret