Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ökad tolerans för östeuropéer ju fler som invandrar

3 april 2013

Fler invandrare från EU:s nya medlemsländer i öst- och centraleuropa till västeuropeiska länder påverkar attityden mot dem i en positiv riktning. Det visar en färsk studie från Oxforduniversitet som presenterades på brittiska sociologiförbundets årliga konferens i veckan.

– Detta betyder att politiker inte borde rättfärdiga en restriktiv invandringspolitik med argumentet att det skapar negativa reaktioner hos folket, säger Anne-Marie Jeannet, doktorand vid Oxford universitet, som genomfört studien.

 

Personer från 15 västeuropeiska länder har fått svara på hur de tycker att immigrationen från Östeuropa påverkar landets ekonomi på en skala från 0 (dåligt) till 10 (bra). Den mest positiva synen hade Luxemburg med ett snitt på 6,3 och den mest negativa synen hade Grekland med 3,8. Sverige låg över snittet med ett resultat på 5,9.

 

Studien sträcker sig mellan 2002 och 2010 och där immigrationen från östeuropa har ökat har också inställningen till immigranterna förbättrats. Medan invandringen från de östeuropeiska länderna fördubblades i Storbritannien förändrades de tillfrågades attityd med plus 0,29. Det är dock bara är Grekland som har en mer negativ inställning än Storbritannien.

 

– Resultaten pekar på ett tolerant Europa i takt med att invandringen ökar, snarare än ett intolerant, säger Anne-Marie Jeannet.

95 685 personer har svarat på frågan.

Mer fakta

Petra Björk
Journalistpraktikant
Petra Björk
Journalistpraktikant
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret