Försvarsministern förväntar sig EU-hjälp om Sverige attackeras
BRYSSEL 23 april 2013 | Försvarspolitik på EU-toppmöteDen svenska försvarsministern Karin Enström (M) poängterar att EU-fördraget innehåller försvarsgarantier.
– Om man verkligen läser det säger Lissabonfördraget att man måste stödja sina EU-grannar med alla möjliga medel, sade Karin Enström i en intervju med EU-sajten EUobserver på lördagen.
Hon tillade att det i artikel 42.7 i EU-fördraget står att medlemsländerna måste stödja varandra om de attackeras.
– Det är verkligen svårt att tänka sig att det inte skulle påverka de andra EU-länderna om ett land […] skulle råka ut för en katastrof eller en attack. Det skulle vara av egenintresse att försöka att stabilisera situationen, sade Karin Enström.
I fördraget står det att om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd.
På EU-toppmötet i december kommer medlemsländernas stats- och regeringschefer att diskutera gemensam försvarspolitik. Frågor som då väntas komma upp är EU:s framtida krishantering vid internationella konflikter, och hur man ska förstärka EU:s gemensam säkerhets- och försvarspolitik, GSFP.
EU:s utrikeschef Catherine Ashton har till detta möte fått i uppdrag att formulera ett diskussionsunderlag.
Sverige, Finland, Malta, Irland, Österrike och Cypern är de enda EU-länderna som inte är medlem i försvarsorganisationen Nato.
I början av mars gick sex EU-länder samman för att bilda en gemensam militär styrka om upp till 3000 man.