Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Spionskandal riskerar handelsavtal mellan EU och USA

10 juni 2013

Socialdemokraten Hannes Swoboda, ledare för den nästa största partigruppen i EU-parlamentet, menar att det nyligen avslöjade amerikanska spionprogrammet Prism hotar frihandelsavtalet mellan unionen och USA.

– Denna fråga är mycket viktig för oss i Europa… Det kommer att bli ett växande motstånd mot ett avtal med USA om det inte finns några klara garantier från deras sida att våra europeiska principer för dataskydd respekteras, sade Hannes Swoboda i en intervju med Financial Times på söndagen.

I förra veckan avslöjade bland annat den brittiska tidningen The Guardian att den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA har direktåtkomst till persondata från internetföretag som Facebook, Google och Apple.

I våras enades EU och USA om att starta förhandlingar för ett omfattande frihandelsavtal mellan de båda jätteekonomierna. EU-parlamentet är inte direkt involverade i förhandlingarna men har vetorätt när det färdigförhandlade avtalet slutligen ska godkännas.

I juli i fjol fällde EU-parlamentet det kontroversiella internationella Acta-avtalet med hänvisning till bland annat till den personliga integriteten.

EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding och inrikeskommissionär Cecilia Malmström kommer att ta upp frågorna när de träffar amerikanska kollegor i Dublin senare i veckan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret