Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-politiker kräver Cecilia Malmströms avgång

17 september 2013

Efter helgens avslöjande att amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA sedan flera år övervakat banktransaktioner i Europa kräver Piratpartiet EU-kommissionär Cecilia Malmströms avgång.

Den tyska tidningen Der Spiegel avslöjade i lördags med dokument från visselblåsaren Edward Snowden att NSA även spionerar på bankaffärer som görs via kortföretaget Visa och EU:s bankavtal Swift.

NSA:s databas för bankaffärer ska enligt tidningen innehåll uppgifter från EU:s Swiftavtal med USA som ger USA tillgång uppgifter om banktransaktioner i Europa som misstänks ha kopplingar till terroristverksamhet. Bakom avtalet står EU:s brottsbekämpningskommissionär Cecilia Malmström som även fått stöd för det i EU-parlamentet och av medlemsländerna.

Hon ser allvarligt på uppgifterna.

– Jag har talat med amerikanska myndigheter, skrivit och i morgon har vi en delegation på väg till USA så vi förväntar oss full klarhet i det här och ser mycket, mycket allvarligt på det som rapporteras i Der Spiegel, sade Cecilia Malmström till SVT.

Men samtidigt kommer krav på hennes avgång för att ha varit med och drivit fram Swift-avtalet som tidigare stött på skarp kritik.

– EU-kommissionär Cecilia Malmström måste avgå. Hon satte sitt goda namn i pant för att baxa igenom Swift-avtalet, som ger USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner. Nu visar det sig att USA snokar fritt i våra bankaffärer och fiaskot totalt. Ansvaret ligger hos Malmström. Hon skulle ha hållit dörren stängd från början, sade EU-parlamentariker Christian Engström (PP) i ett uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret