Nya EU-regler på gång: Sociala hänsyn vid offentlig upphandling
BRYSSEL 6 september 2013 | “Garantera rättvis konkurrens”Lägsta pris ska inte längre vara måttstocken när myndigheter i EU-länderna bjuder ut kontrakt till företag.
Offentliga upphandlingar står för nästan en femtedel av EU:s ekonomi. Det förslag som på torsdagen fick grönt ljus av EU-parlamentets inremarknadsutskott innebär bland annat att myndigheter inte ska behöva ge ett kontrakt till det företag som erbjuder det lägsta priset.
Istället ska även miljömässiga, sociala och innovativa hänsyn tas. Här nämns särskilt att medlemsländerna ska se till att de ekonomiska aktörerna inom byggbranschen “följer de miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser” som gäller på orten inklusive kollektivavtalen. När arbetstagare i en medlemsstat utför tjänster i en annan medlemsstat gäller utstationeringsdirektivet.
– Det är ett stort steg framåt att tydligt säga att lägsta pris inte längre är det viktigaste kriteriet för att tilldela ett kontrakt, utan snarare det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, sade den belgiske socialdemokraten Marc Tarabella som ansvarar för frågan i EU-parlamentet.
Utskottet röstade även för att införa tuffare regler för ” abnormt låga” anbud från företag.
– Dessa uppdateringar syftar till att bekämpa dumpning och garantera rättvis konkurrens, sade Marc Tarabella.
Det ska även bli lättare för små företag att konkurrera om kontrakten. De nya EU-reglerna gäller endast vid upphandlingar som överstiger 5 miljoner euro motsvarande drygt 43 miljoner kronor.
– Vi har förhandlat pragmatisk för att gynna alla aktörer: offentliga myndigheter, ekonomiska aktörer och skattebetalare, sade den konservative franska parlamentarikern Phillipe Juvin.
Hela EU-parlamentet väntas rösta i frågan i november.