Spioneriavslöjare: Sverige största samarbetspartnern i internetavlyssning
BRYSSEL 6 september 2013 | "NSA bryr sig inte om europeiska lagar”Sverige är mycket aktivt och samarbetsvilligt i att dela med sig av internetavlyssning till andra underrättelsetjänster, menar brittiske journalisten och dataexperten Duncan Campbell. Statsminister Fredrik Reinfeldt medger samarbete i allmänhet men vill inte gå in på detaljer.
Den brittiske grävande journalisten Duncan Campbell avslöjade på torsdagen att Sverige är en stor och viktig samarbetspartner för Storbritanniens underrättelsemyndighet GCHQ som tillsammans med sin amerikanska motsvarighet bedriver omfattande spioneri mot internetanvändare.
– [ Det] bedöms enligt dokumenten att den största samarbetspartnern med GCHQ utanför de engelsktalande länderna är Sverige där Försvarets radioanstalt har drivit satellitavlyssningsanläggningar under många år och även stiftat nya internetlagar som ger tillgång till undervattenskablar, sade Duncan Campbell under en utfrågning i EU-parlamentets utskott för fri- och rättigheter, Libe, på torsdagen.
– Det globala övervakningssystemet, om det inte stoppas, sprider sig genom EU med medverkan inte bara av mitt land, Storbritannien, men med den mycket aktiva och samarbetsvilliga medverkan av ett andra medlemsland – Sverige, sade Duncan Campbell som 1988 avslöjade det amerikanska övervakningsnätverket Echelon.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) poängterar att Sverige under hela efterkrigstiden har samarbetat med andra underrättelsetjänster men att han inte vill gå in på detaljer i samarbetet och att han inte vill bekräfta någotting.
– Vi har varit noggranna med att ha lagstiftning kring underrättelseinhämtning och vi har omgärdat det med kontrollmekanismer som skyddar den personliga integriteten. Det vi delar med andra länder handlar om hur vi ska undkomma krigsrisker, avslöja terrorverksamhet och grovt kriminella ligor från att agera gränsöverskridande, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till Europaportalen på fredagen.
Flera journalister och dataexperter var med under utfrågningen i utskottet .
– NSA är inte bundet av europeiska lagar och bryr sig inte vad era lagar säger. Så när ni säger att det ska vara proportionerligt och balanserat att kunna avlyssna folk i terrorismsyfte, godkänner ni samtidigt underförstått NSA att avlyssna alla i ert land utan någon juridisk process eller proportionalitet som helst, sade Jacob Appelbaum, amerikansk dataexpert till Europaparlamentarikerna.
Utfrågningen är den första i utskottets försök att få klarhet i det omfattande spioneri som amerikanska och andra underrättelsetjänster ska ha bedrivit gentemot europeiska medborgare via internetföretag som Facebook, Google och Apple.
Mötet i utskottet hölls under torsdagen innan det stora avslöjadet om att USA och Storbritannien knäckt internetkrypteringen.
Utfrågning om internetspioneriet fortsätter torsdag i nästa vecka. I slutet av året ska resultaten återrapporteras till utskottet.