Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En stol lämnades symboliskt tom för den brittiska spionchefen Iain Lobban som uteblev från torsdagens utfrågning i EU-parlamentets rättighetsutskott.

EU kan fortfarande vara avlyssnat av brittisk underrättelsetjänst

BRYSSEL 4 oktober 2013 | Brittisk spionchef uteblev

Trots försäkran om att hotet är undanröjt finns uppgifter att EU:s och Natos belgiska telefonoperatör fortfarande utsätts för spionattacker från brittiska underrättelsetjänsten.

I september rapporterade tyska der Spiegel via dokument från visselblåsaren Edward Snowden att den belgiska telefonoperatören Belgacom hade infiltrerats av den brittiska säkerhetsmyndigheten GCHQ. Belgacom har bland annat EU- och Natokontoren i Bryssel som kunder.

– Detta är en typ av attack som ett enskilt företag eller land omöjligen skulle kunna stå emot på egen hand, sade Dirk Lybaert, generalsekreterare för Belgacom på torsdagen när den femte av åtta utfrågningar i EU-parlamentets rättighetsutskott om det omfattande spioneri som amerikanska och andra underrättelsetjänster ska ha bedrivit gentemot europeiska medborgare hölls.

Geert Standaert, vice ordförande för Belgacom, sade att man slagit larm i somras när avvikelser upptäckts, men att de infiltrerande spionprogrammen nu ska vara undanröjda.

Men enligt uppgifter i belgiska tidningen De Standaard och nederländska public service-kanalen NOS tampas Belgacom fortfarande med spionmjukvara i systemet.

– Vi finner varje dag nya smittade delar i Belgacom. Inte så chockerande som det första spionprogrammet, men det kommer varje gång fram något nytt i ljuset, sade en anonym källa till De Standaard.

Efter att attacken blivit känd meddelade Belgiens regering att den utgjorde ett hot mot landets integritet och lovade ”lämpliga åtgärder” om man utsätts för cyberangrepp.

Iain Lobban, chef för CHHQ, hade bjudits in till utfrågningen men vägrat att komma. Enligt The Guardian, som läst ett brev från den brittiske EU-ambassadören Jon Cunliffe, var anledningen att EU inte har något att göra med medlemsländernas underrättelsetjänster.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret