Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Europeiska nationalister vill öka sitt inflytande i Europaparlamentet

24 oktober 2013

Franska nationalistledaren Marine Le Pen vill bilda en ny partigrupp med andra europeiska nationalistiska och invandringskritiska partier.

I dag hör de flesta nationalistiska högerpartierna till de grupplösa i EU-parlamentet. Men det vill Marine Le Pen, EU-parlamentariker och partiledare för franska Nationella fronten, ändra på efter nästa års EU-val.

– Vi grupplösa kan inte lägga fram ändringsförslag. Det är alltså mycket viktigt att bilda en partigrupp efter det framtida EU-valet för att kunna få större vikt i debatten och mer effektivt försvara våra idéer, sade Marine Le Pen på onsdagen under en presskonferensi Strasbourg tillsammans med Franz Obermayr, EU-parlamentariker för österrikiska nationalistiska FPÖ, rapporterar Le Figaro.

Franz Obermayr är även ordförande för Europeisk alliansen för frihet (EAF), en paneuropeisk grupp där EU-skeptiska nationalistiska högerpolitiker från partier som Sverigedemokraterna, nederländska Frihetspartiet och belgiska Vlaams Belang ingår. Marine Le Pen är vice ordförande och besökte Sverige i förra veckan för att sondera med Sverigedemokraterna inför EU-valet.

Partiföreträdare har tidigare träffats för att vaska fram eventuella möjligheter till samarbete i samband med och efter EU-valet 2014.

Enligt en opinionsundersökning för två veckor sedan blev Nationella fronten största franska parti inför EU-valet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret