Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.

Studie: EU-migranter ingen börda för välfärdssystemen

BRYSSEL 18 oktober 2013 | Öppnar för EU-stöd till utsatta regioner

En ny EU-studie visar att vissa medlemsländers oro för ”välfärdsturism” är obefogad. Men kommissionen öppnar samtidigt för möjligheten att söka EU-pengar vid plötsliga migrantströmmar.

Studien, som EU-kommissionen låtit genomföra, konstaterar att EU-medborgare som lever i andra medlemsländer i de flesta fall inte använder dess sociala trygghetssystem i större utsträckning än av landets invånare gör.

”Det verkar som att välfärdsutbetalningar för EU-födda migranter är lika eller mindre än för infödda”, heter det där bevis i andra studier som visar på motsatsen kallas ”små eller inte statistiskt signifikanta”.

Man slår också fast att det finns föga bevis för att EU-medborgare flyttar till andra, rikare medlemsländer för att utnyttja deras välfärdssystem. De viktigaste anledningarna till att flytta är att hitta arbete eller släkt och familj.

– Denna studie gör det klart att flertalet EU-medborgare flyttar till ett annat medlemsland för att arbeta och sätter omfattningen av så kallad välfärdsturism som varken är omfattande eller systematisk i perspektiv, sade EU:s sysselsättningskommissionär László Andor i ett uttalande.

Studien genomfördes efter att fyra medlemsländer, Storbritannien, Österrike, Tyskland och Nederländerna, i ett brev vädrat sin oro för att framför allt rumäner och bulgarer flyttar för att utnyttja ländernas välfärdssystem.

Men kommissionen kallar detta ”skrämselpropaganda” och menar att inga bevis inkommit från medlemsländerna för att visa att detta är fallet. Men i en del tyska kommuner har utbetalningar till arbetssökande rumäner och bulgarer det senaste året ökat, i Berlin med 38 procent och München med 60 procent.

Kommissionen öppnar därför för att använda pengar från EU:s socialfond för att hjälpa regioner i medlemsländerna som upplever svårigheter att husera och erbjuda utbildning till EU-medborgare från andra medlemsländer.

– Kommissionen medger att det kan finnas regionala eller lokal problem som skapats av en stor och plötslig ström av människor från andra EU-länder, sade László Andor.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret