Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Sverige-nej till europeisk åklagarmyndighet

18 oktober 2013

Ett enigt justitieutskott i riksdagen säger nej till en EU-åklagare som ska komma åt dem som fifflar med EU-budgeten.

EU-kommissionen föreslog i mitten av juli i år att en europeisk åklagarmyndighet vars enda syfte skulle vara att skydda EU-budgeten från kriminella handlingar ska inrättas.

Men på torsdagen sade svenska riksdagens justitieutskott nej till en sådan myndighet med hänvisning till den så kallade subsidiaritetsprincipen – att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt och inte på EU-nivå.

”Förslaget är långtgående och en ny överstatlig myndighet skulle få stora konsekvenser för svensk lagstiftning och svenska myndigheter”, menar utskottet som även anser att det är svårt att överblicka vad förslaget innebär på lång sikt.

För att kommissionens förslag ska bli verklighet måste alla medlemsländer ge sitt godkännande. Händer inte det kan nio länder gå vidare på egen hand inom ett så kallat fördjupat samarbete. EU:s rättighetskommissionär Vivian Reding hävdar att nio länder är villiga att göra detta om förslaget stöter på patrull i ministerrådet. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret