Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen genomför en omfattande granskning av medlemsländernas lagstiftning för den växande internetbaserade spelindustrin. Arkivbild.

EU ryter till mot svenska spelregler

BRYSSEL 20 november 2013 | Får två månader på sig

Kommissionen menar att de svenska lagarna för spel och dobbel på nätet strider mot EU-regler. Sverige har nu två månader på sig att agera.

Kommissionen höjde på onsdagen ett varningens finger för lagstiftningen kring spel och dobbel på internet i sju medlemsländer. Det största fingret hötte kommissionen mot Sverige och menar att den svenska lagstiftningen på området bryter mot EU-regler om fri rörlighet för tjänster på unionens inre marknad.

– I ett antal medlemsländer är restriktionerna helt enkelt inte vettiga. Man kan å ena sidan inte begränsa internetspel för att skydda konsumenter och å andra sidan tillåta statsmonopolet att göra aggressiv reklam som uppmuntrar fler att börja spela på nätet, sade EU-kommissionens talesperson Chantal Hughes och syftade på Sverige.

Kommissionen skickar två så kallade motiverade yttranden till Sverige som uppmanas att vidta åtgärder för att uppnå full överensstämmelse med EU:s regler när det gäller reglering och tillsyn över det svenska spelmonopolet. Sverige har nu två månader på sig att agera. Annars kan kommissionen ta Sverige till EU-domstolen.

– EU-domstolen har ett antal gånger bekräftat att spelande är en ekonomisk tjänst som alla andra. Det betyder att grundläggande rättigheter ska tillämpas, sade Chantal Hughes.

Kommissionens beslut välkomnades av den internetbaserade spelindustrin.

– Dagens beslut är mycket viktigt eftersom det kommer föra med sig ytterligare rättslig tydlighet om den internetbaserade spelmarknaden i EU, sade Maarten Haijer, generalsekreterare för branschorganisationen EGBA.

Redan 2008 inledde kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige i frågan men menar att Sverige ännu inte förbättrat lagstiftningen kring onlinespelande. Den får stöd av den svenske EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) som länge arbetat med frågan.

– Jag hade förväntat mig att kommissionen tagit Sverige till domstol redan nu. Processen har pågått i snart tio år och regeringen har gjort alldeles för lite för att anpassa lagstiftningen till EU-rätten. Jag förväntar mig att regeringen i och med detta skyndar på processen att ta fram en ny lagstiftning, sade Christofer Fjellner i en kommentar.

Sammanlagt har kommissionen fått in 75 klagomål mot lagstiftningen i 20 medlemsländer. Maarten Haijer förväntar sig att fler förfaranden mot en rad medlemsländer kommer att inledas framöver.

Maarten Haijer tror att en förklaring till så lite hänt på den svenska spelmarknaden beror på Svenska spels vilja att behålla nuvarande lagstiftning.

– Många har ett stort intresse av status quo, statliga spelmonopol är lukrativa, sade Maarten Haijer som bland annat företräder spelbolaget Unibet.

Under 2011 växte den internetbaserade spel- och dobbelindustrin i EU med 14,7 procent och enligt kommissionens beräkningar kommer den 2015 få intäkter på motsvarande 115 miljarder kronor.

EU-parlamentet har senast i juni i år uppmanat kommissionen att se över spelreglerna i medlemsländerna. I betänkandet understryks dock att medlemsländerna ”bör få behålla rätten att själva reglera spelverksamheten”.

I dag får medlemsländerna relativt fritt reglera sina spelmarknader med hänsyn till allmänintressen som konsumentskydd och åtgärder mot pengatvätt.Men sådan reglering måste vara nödvändig och förenlig med EU-lag. 

Kommissionen begärde samtidigt på onsdagen att de sex övriga länderna skickar in upplysningar om hur lagstiftningarna på området ser ut.

Parallellt avslutade kommissionen ett överträdelseförfarande mot Finland efter man konstaterat att landets spellagstiftning följer EU-lag.

I oktober i fjol lanserade kommissionen en handlingsplan som tar upp frågor kring internetbaserat spelande. En av punkterna var att skynda på arbetet med överträdelseförfarandena på området. Även bland annat Tyskland, Grekland, Österrike och Ungern granskas av kommissionen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret