Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sjukhusstädning är en tjänst som ofta upphandlas

EU:s nya upphandlingsregler öppnar för miljöhänsyn

BRYSSEL 15 januari 2014 | ”Marginell effekt”

Inte bara priset ska avgöra när staten, kommuner och landsting i framtiden köper varor och tjänster. Dessa nya regler har klubbats i EU-parlamentet.

När kommuner köper mat till äldreboenden eller när landstingen köper röntgenapparater till sjukhus kan de framöver låta kvalitet, miljöskäl, sociala frågor och innovation styra valet. Principen om ”lägsta pris” har bytts mot ”det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet”.

Detta kommer att innebära slutet för ”det lägsta prisets diktatur”, enligt den belgiske socialdemokraten Marc Tarabella, som varit ansvarig för frågan i EU-parlamentet efter omröstningen på onsdagen.

Marknaden är gigantisk. Bara i Sverige köper offentliga aktörer varje år varor och tjänster för närmare 600 miljarder kronor.

– När en produkts eller tjänsts miljöpåverkan eller sociala effekter kan tas i beaktande blir det lättare för skolor att köpa in ekologisk mat, och för kommuner och landsting att välja kooperativ eller andra not-for-profit företag som utförare av välfärdstjänster, sade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) efter omröstningen.

Men Göran Brunberg, upphandlingschef på Göteborgs Stads Upphandlings AB, säger att för deras del kommer de nya reglerna inte att påverka slutprodukten, eftersom man applicerar ”lägsta pris”-principen först på anbud som redan uppfyller vissa krav, till exempel miljöhänsyn.

– Från vårt perspektiv blir effekten marginell. Vi har ingen upphandling där vi inte också tar hänsyn till mjukare parametrar, säger han till Europaportalen.

Från SKL, arbetsgivar- och intresseorganisationen för kommuner och landsting, är responsen till lagpaketet blandad:

– Det som är bra är att man får ökade möjligheter att sätta högre krav i gröna eller sociala hänseenden. Det är positivt. Men det största problemet är att man inte har förenklat reglerna som man sagt. Det blir mer komplicerat än tidigare, säger Marcus Holmberg, verksamhetsansvarig på SKL:s Brysselkontor.

Från SKL hade man också velat se en höjning av summan för när upphandlingsregler börjar gälla, något som inte skedde.

Men om det ser ut att bli mer komplicerat för kommuner och landsting, i alla fall på mindre orter, så verkar regelverket bli lättare för små och medelstora företag. Den administrativa bördan för företagen kommer att minska med över 80 procent, uppskattar EU-kommissionen, bland annat genom mindre pappersexercis.

Upphandlingspaketet består av fyra lagar – tre direktiv och en förordning. Parlamentets och ministerrådets förhandlare kom överens redan i somras men först nu klubbas reglerna formellt.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret