Svenskt spioneri får kritik i EU-parlamentet

Publicerad: 9 jan 2014 kl 14:49
Uppdaterad: 9 jan 2014 kl 17:47
EU-parlamentarikern Claude Moraes ligger bakom rapporten. Arkivbild.
EU-parlamentarikern Claude Moraes ligger bakom rapporten. Arkivbild.Bild: Europaparlamentet

Sverige uppmanas i en ny EU-rapport att se över sin FRA-lagstiftning. Samtidigt läggs flera förslag fram på vad EU kan göra för att förhindra framtida massavlyssning.

Efter 15 omfattande utfrågningar som EU-parlamentets rättighetsutskott har genomfört under hösten efter avslöjandena om massövervakning presenterade på torsdagen den ansvarige EU-parlamentarikern, brittiske socialdemokraten Claude Moraes, ett förslag till en rapport som övriga parlamentariker snart ska ta ställning till.

”[Rapporten] fördömer i starkast möjliga ordalag den omfattande, systematiska och urskillningslösa insamlingen av personuppgifter från oskyldiga personer”, skriver Moraes som anser att massavlyssningen inte i första hand handlat om terrorismbekämpning och annan grov brottslighet.

”Insamlingen av all möjlig data från alla medborgare pekar på den möjliga existensen av andra maktmotiv såsom politiskt och ekonomiskt spionage”, står det i den 52-sidiga rapporten, som ifrågasätter huruvida massövervakningen är i enlighet med EU:s fördrag och grundläggande mänskliga rättigheter.

Sverige pekas ut som en av de aktivaste spionageländerna i EU och uppmanas att se över sin lagstiftning och praxis när det gäller signalspaningsmyndigheten FRA för att se till att denna är i linje med Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

– Nu blir det svårt för den svenska regeringen att vifta bort vår kritik mot FRA-lagen, sade EU-parlamentarikern Christian Engström (PP) i en kommentar.

Rapportförfattaren Claude Moraes lägger fram en plan med konkreta förslag som ska se till att stater i framtiden inte kan spionera på oskyldiga medborgare.

Han vill även att två avtal mellan EU och USA, de så kallade Swift- och Safe Harbour-avtalen, tills vidare läggs på is. Utskottet tror inte på den ansvariga kommissionären Cecilia Malmströms försäkran om att USA inte brutit mot Swiftavtalet.

Det stora frihandelsavtalet som EU och USA just nu håller på att förhandla fram kommer EU-parlamentet bara att godkänna om ”det till fullo respekterar grundläggande rättigheter” och ”skyddet för enskildas privatliv”.

Förslaget från rättighetsutskottet är dock bara rekommendationer och inga tvingande beslut.

Utskottet beslutade dessutom på torsdagen med en överväldigande majoritet att bjuda in den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden till en utfrågning via videolänk. När utfrågningen kan ske är i dagsläget dock inte klart.

Han blir då en i raden av dataexperter, jurister, journalister, politiker och tjänstemän som utfrågats av parlamentarikerna.

Utskottet väntas rösta om rapporten i mitten av februari, därefter ska hela parlamentet ta ställning. Detta planeras ske i mars.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Ola
10 jan 2014 kl 10:42

Bra markering av MEP Claude Moraes. Notera gärna att spioneri och signalspaning är två skilda saker, inte minst rent juridiskt. Precis som att gripen, anhållen eller häktad är tre helt olika saker, även om de flesta ser det som synonymer.

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Journalister i ministerrådets presskonferensrum. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Bild: Europeiska kommissionen
De tre största EU-institutionernas ledare: Martin Schulz, José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol. Arkivbild.
Bild: Dimi15
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Storbritanniens premiärminister David Cameron diskuterar. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Kommissionärerna Cecilia Malmstöm och Viviane Reding. Arkivbild.
Bild: EU-kommissionen
Byggnadskranar kring TV-tornet i gamla Östberlin.
Bild: Fredrik Haglund
En av tre utstationerade arbetare i Sverige jobbar inom byggbranschen. Arkivbild.
Bild: brandsvig
Bild: Sigrid Melchior
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan uttalande var oväntat.
Bild: Unaoc
Bild: IHH
Omkring 35 procent av alla EU-parlamentariker är kvinnor. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso under måndagens presentation av rekommendationerna.
Bild: Europeiska kommissionen