Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Det är avgörande att oppositionen fortsätter pressa den ukrainska regeringen och EU måste ställa sig bakom dem. Det skriver Mario Shevchenko och Alexander Mazurkin. Arkivbild.

Debatt: Svik inte Ukrainas demokratirörelse

Mario Shevchenko (KD) och Alexander Mazurkin (KD) 24 januari 2014 | EU måste agera

Det är Sveriges plikt att på alla sätt stödja den demokratiska rörelsen i Ukraina. Europa och Sverige måste stå upp för de europeiska värderingarna och kräva fredliga politiska lösningar. Det skriver Mario Shevchenko och Alexander Mazurkin, programhandläggare Östeuropa - Christian Democratic International Center.

Det har nu gått två månader sedan självständighetstorget Maidan förvandlades till en massiv demonstrationsplats. Protesterna har blivit våldsammare och den sittande regeringen har gjort dramatiska ingripanden på bekostnad av det civila samhället och de som kämpar för demokrati i landet.

Den nya lagen som ingår i nr. 3879 som vann laga kraft den 17 januari innebär nu att Ukraina lider av ett kraftigt demokratiskt underskott. De nya lagarna omfattar inskränkningar av mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. Demonstrationer kommer inte att tillåtas utan registrering och demonstranter kan straffas med upp till 15 år i fängelse.

Civilsamhället och demokratirörelsen verkar vara de första offren. Enligt lagen måste alla medel som icke-statliga organisationer får från utlandet registreras och organisationen kommer att räknas in i kategorin ”utländska agenter”. Den nya lagen innebär också att alla organisationer som ägnar sig åt politiska handlingar måste registreras hos justitiedepartementet, där ska de även redovisa sina aktiviteter på månadsbasis och betala en särskild  skatt för utländska agenter.

Politisk handling definieras i lagen på följande sätt: “att delta i organisationer och vara värd för politiska aktiviteter som har till syfte att försöka påverka statliga beslutsfattare, ändra statlig policy eller informera en folkopinion”. Även de som inte jobbar med politiska frågor kommer att få det mycket svårare med att bevisa att deras aktiviteter inte skadar ”nationell säkerhet”.

Systemet med registrering av utländska pengarna för det civila samhället och dess organisationer har tidigare använts i Vitryssland. Som resultat blev nästan allt bistånd från Sverige och Sida olagligt. Andra svenska och internationella donationer tilläts inte av regeringen med motiveringen att det var ”skadligt för nationellt intresse”. Det är precis den utveckling som vi nu ser i Ukraina.

Situationen i landet blir värre för varje dag. Fem människor har redan dött på grund av konfrontationer mellan demonstranterna och polisen.

Rysslands utrikesminister, Sergei Lavrov, anklagade utländska krafter från väst för upptrappningen av konflikten. Lavrovs uttalande är ett användbart argument för Ukrainas president Janukovitj för att begränsa och även stänga många icke-statliga organisationer och den demokratiska rörelse som han ser som ett hot mot hans makt.

Den demokratiska rörelsen är för nuvarande den enda politiska kraften i landet som försöker få till stånd en dialog med medborgarna, detta i form av en fredlig demonstration. Regeringens svar är att bruka våld. Givetvis finns det extrema demonstranter som med våld provocerar polisstyrkan vars uppgift är att skydda makthavarna, men de har inte något samarbete med dem som har demonstrerat fredligt i två månader. De som har stått i kylan för frihet och mänskliga rättigheter. De som har pratat med polisen för att undvika våld och som har hjälpt offer från båda sidor.

Det är viktigt att Sverige och EU reagerar på de nya lagarna och gör allt för att stötta det civila samhället och den demokratiska rörelsen i Ukraina. Utan ett starkt civilt samhälle kommer det vara mycket enklare för  president Janukovitj att manipulera och även fuska i presidentvalet 2015. Ett val som kommer att vara avgörande för demokratin i Östeuropa.

Det är viktigt att den nya lagen inte hindrar Sverige från att bistå ekonomiskt och finansiera de legitima demokratiska krafterna, särskilt nu i detta avgörande läge. De nya lagarna är orättfärdiga och från en föråldrad tid, de är inte heller demokratiskt fattade då de godkändes utan någon som helst rösträkning och bör därför avskaffas.

Det är avgörande att oppositionen fortsätter pressa den ukrainska regeringen och EU måste ställa sig bakom dem. Det är Sveriges plikt att på alla sätt stödja den demokratiska rörelsen. Europa och Sverige måste stå upp för de europeiska värderingarna och kräva fredliga lösningar samt markera att vi inte accepterar några extrema våldsmetoder.

Mario Shevchenko och Alexander Mazurkin,
Programhandläggare Östeuropa - Christian Democratic International Center

 

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret