Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Martin Schulz och Guy Verhofstadt kandiderar till kommissionsordförande

Ett val i valet ska locka européerna till urnorna

BRYSSEL 14 februari 2014 | Partipolitisk kommissionskampanj

Idag är det 100 dagar kvar till valet till EU-parlamentet - ett val som brukar intressera få personer. I år tror EU-politikerna att det blir annorlunda. Anledningen stavas valet av ordförande till EU-kommissionen.

I och med Lissabonfördraget, som började gälla 2009, ska kommissionsordförande utses ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet”. Om exempelvis högergruppen EPP blir störst i EU-parlamentet bör alltså stats- och regeringscheferna föreslå en högerpolitiker.

Inför EU-valet har kommissionen och EU-parlamentet kommit överens om att de europeiska partigrupperna ska ta fram kandidater till toppjobbet. Tanken är att valkampanjen därmed politiseras och blir mer likt ett nationellt parlamentsval. Man hoppas att EU på så vis får mer demokratisk legitimitet och att valdeltagandet ökar.

Enligt Yves Bertoncini, chef för den EU-positiva tankesmedjan Notre Europe, är det viktigt att politiker förkroppsligar ideologier.

– Bortsett för jordbrukare och fiskare känner de flesta att EU inte påverkar deras liv direkt. Det är svårt för vanligt folk att intressera sig. Därför är det bra att sätta ansikten på de politiska uppfattningarna, säger han.

Jonas Berggren, chef för Svenskt Näringslivs Brysselkontor, tycker att kampanjandet är bra om det ökar intresset för Europafrågor, men han ser också risker.

– I och med att partigrupperna är kopplade till EU-parlamentet finns det en risk att vi får en kommission som ligger närmare parlamentet än vad vi haft tidigare. Ur ett maktdelningsperspektiv är det inte helt oproblematiskt, säger han.

Av dem som hittills kandiderar är alla utom en Europaparlamentariker. EU-parlamentet har också uppmanat medlemsländerna att i så stor utsträckning som möjligt utse EU-parlamentariker till kommissionärer.

En annan kritik är att kommissionen skulle bli mer partipolitisk än den är idag.

Nyordningen gillas inte av medlemsländerna, som tidigare ensamma och helt utan insyn nominerat kommissionsordföranden. Det är fortfarande medlemsländerna som har den formella rätten att nominera kandidaterna, men EU-parlamentet måste godkänna kommissionen.

De mest federalistiska partigrupperna, liberala Alde och de Gröna, har tagit tillfället i akt och fört en öppen debatt och kampanj. Alde bollade mellan två kandidater, belgaren Guy Verhofstadt och finske kommissionären Olli Rehn. En intern uppgörelse mellan de båda politikerna landade i att Verhofstadt blir kandidat.

Den gröna gruppen anordnade ”primärval” om vem som skulle leda gruppens kampanj. Där petades vinsttippade Rebecca Harms, som är ordförande i EU-parlamentets gröna partigrupp, till förmån för 32-åriga EU-parlamentarikern Ska Keller.

Största partigruppen, högergruppen EPP, har ännu inte presenterat sin kandidat. De flesta på EPP:s önskelista är sittande statsministrar och presidenter och de tar inte risken att kandidera när det hela sker inför öppen ridå.

En direktsänd debatt mellan kandidaterna sänds i SVT den 14 maj.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret