Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Parlamentet rekommenderar svensk sexköpslag

26 februari 2014

EU-parlamentet röstade på onsdagen för ett betänkande som rekommenderar den svenska sexköpsmodellen där köparen är den som bestraffas.>>>

– Hellre än att legalisera, vilket har lett till katastrofer i Holland och Tyskland, behöver vi angripa prostitution mer nyanserat. Vi ska bestraffa män som behandlar kvinnors kroppar som varor, utan att bestraffa dem som drivits till sexarbete, sade den brittiska socialdemokraten Mary Honeyball, som drivit frågan.

Betänkandet, som antogs med siffrorna 343 för, 139 mot och 105 som avstod, slår fast att prostitution är ett hinder för jämställdhet och att trafficking har ökat i de länder som har legaliserat prostitution.

- När jag började i Europaparlamentet och talade för den svenska modellen blev jag utskrattad. I dag har parlamentet som helhet tagit ställning för ett förbud mot köp av sexuella tjänster, sade socialdemokratiska EU-parlamentarikern Anna Hedh i ett uttalande.

Rapporten har ingen direkt effekt på prostitutionslagstiftningen i EU-länder, eftersom prostitution inte är en fråga som avgörs på EU-nivå.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret