Presidenten backar: grundlagsändringar och nyval i Ukraina
BRYSSEL 21 februari 2014 | ”På gränsen till inbördeskrig”President Viktor Janukovitj har gått med på att hålla nyval, efter en natt av förhandlingar med oppositionsledare och utsända från EU och Ryssland och under sanktionshot från EU. Avtal mellan presidenten och oppositionen undertecknat.
Torsdagen var den blodigaste dagen hittills i Ukraina sedan oroligheterna började i november i fjol. Enligt hälsodepartementet dödades 39 personer. Aktivister uppger att det rör sig om fler än så.
Ögonvittnen talade om krigsliknande scener. Franske utrikesministern Laurent Fabius sade att Ukraina ”är eller var på gränsen till inbördeskrig”, rapporterar BBC.
Allt fler ledande politiker i Janukovitj parti har hoppat av, bland annat Kievs borgmästare och ett antal parlamentariker.
Tidigt på fredagsmorgonen löd ett uttalande från Janukovitj att nattens förhandlingar med oppositionen hade avslutats och att parterna nått en överenskommelse för hur krisen skulle lösas.
Enligt överenskommelsen ska Ukraina återgå till 2004 års grundlag, där presidentmakten minskas, att presidentval utlyses samt att en övergångsregering ska styra fram tills dess.
Utrikesministrarna från Frankrike, Polen och Tyskland medlade under förhandlingar i Kiev i natt. Från Ukraina deltog de också i ett extrainkallat möte i Bryssel över videolänk.
På Brysselmötet enades EU-ländernas utrikesministrar om att införa sanktioner mot den ukrainska regimen, men lämnade samtidigt dörren öppen för en överenskommelse med Janukovitj, genom att inte nämna namn och inte heller klubba när sanktionerna ska börja gälla.
De straffåtgärder som beslutades i Bryssel är att frysa tillgångar i EU-länder och neka visum för de personer som står bakom den senaste tidens kränkningar och våld. Enligt källor till tidningen EUobserver rör det sig om ledande personer i inrikesdepartementet och i säkerhetstjänsten.
Inga namn har nämnts och det finns heller inget datum för när sanktionerna ska börja gälla.
Under debatten ska några av EU:s medlemsländer efterfrågat sanktioner mot ledare från ”radikala” oppositionsgrupper, medan andra länder ansåg att detta skulle skicka en felaktig signal att båda sidorna har lika mycket ansvar för konflikten.