Stora utmaningar väntar Europas yngste ledare
BRYSSEL 21 februari 2014 | “Hans fall kommer lika snabbt som hans uppgång”På fredag eftermiddag väntas Matteo Renzi presentera Italiens nästa regering. Han vill reformera en av EU:s mest skuldtyngda ekonomier och samtidigt få igenom en valreform.
Efter en nattlig uppgörelse med högerpartiet NCD, vars stöd det socialdemokratiska Demokratiska partiet behöver för att få parlamentarisk majoritet, ska Matteo Renzi presentera sitt förslag till ny regering till president Giorgio Napolitano redan under eftermiddagen.
Det var i fredags förra veckan avgick den socialdemokratiske premiärministern Enrico Letta, efter att han öppet utmanats av partiledaren Matteo Renzi och förlorat en förtroendeomröstning inom partiet.
Det 39-årige stjärnskottet beskrivs som energisk och ambitiös och han har en fläckfri politisk bakgrund.
– Han är visionär och han distanserar sig från den gamla politiska eliten. Han säger ofta att Italien är det bästa landet i världen med de sämsta politikerna, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Enligt Jungar är han en del av en trend som startade med Silvio Berlusconi och som bryter mot traditionell italiensk partipolitik – att mer fokus ligger på partiledarens person.
Renzi har lovat att snabba på strukturreformer, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter. Han har också lovat att reformera valsystemet och få fram en regeringsduglig koalition som ska överleva fram till nästa parlamentsval 2018.
Italiens bruttonationalprodukt, BNP, har sjunkit med omkring sju procent de senaste fem åren, arbetslösheten är på rekordhöga tolv procent och statsskulden är 130 procent av BNP.
Renzis båda föregångare Mario Monti och Enrico Letta har fört åtstramningspolitik men misslyckats med större strukturreformer. Både Demokratiska partiet och Renzi kritiserade Letta för detta.
Marknaden reagerade med optimism på beskedet att Renzi tar över. Räntan på Italiens tioåriga statsobligationer sjönk på måndagen till den lägsta nivån sedan 2006, vilket tolkas som att marknaden tror att Renzi kan genomföra sina planerade reformer.
Men flera europeiska ledarsidor uttryckte tvivel på att Renzi verkligen ska kunna leverera. Han har aldrig tidigare suttit i parlamentet och har bara varit partiledare i två månader. Han är borgmästare i Florens, en stad med endast 400 000 invånare. Och han blir den tredje italienske premiärministern i följd som inte vunnit ett parlamentsval.
”Att döma av tidigare erfarenheter kommer Renzi bara bli ännu en länk i kedjan av instabilitet och orörlighet, och hans fall kommer gå lika snabbt som hans uppgång” skriver spanska El País.
Ett led i Renzis reformplaner är att ändra det italienska valsystemet, som har fött fram en lång rad instabila koalitionsregeringar. Renzis regering kommer att bli den 66 regeringen sedan andra världskrigets slut.
För en dryg månad sedan kom han överens om valreformen med den korruptionsdömde högerledaren Silvio Berlusconi, som går ut på att Italien ska gå mer mot ett tvåpartistyre av amerikansk modell. De största partierna får en bonus och blir ännu större, medan småpartierna blir förlorare.