Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Michel Barnier till vänster och Jean-Claude Juncker till höger gjorde upp om vem som ska representera EPP-gruppen i EU-valet.

Högerns kommissionskandidat utsedd

BRYSSEL 7 mars 2014 | 382 mot 245

Den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP har utsett sin kandidat till posten som ordförande för EU-kommissionen.

Valet föll på Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker som därmed åter tar sig in i EU-politiken.

Han utsågs vid en EPP-kongress i Dublin på fredagseftermiddagen. Motkandidat var fransmannen Michel Barnier, nuvarande kommissionär för inre marknaden och finansiella frågor. Röstsiffrorna blev 382 för Juncker och 245 för Barnier.

Jean-Claude Juncker hade stöd av bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och av den tredje kandidaten, Lettlands förre premiärminister Valdis Dombrovskis, som överraskande drog tillbaka sin kandidatur under onsdagen.

– För att uppnå bästa resultat måste EPP ena sina ansträngningar för att stödja Jean-Claude Junckers kandidatur till posten som EU-kommissionens ordförande, twittrade Dombrovskis på torsdagsmorgonen.

Jean-Claude Juncker var fram till början av december i fjol den premiärminister i EU-länderna som suttit längst på sin post – 19 år. Mellan 2005 och 2013 var Juncker även ledare för eurogruppen som varje månad samlar finansministrarna från 18 euroländerna.

Beslutet innebär att fem partigrupper nu ställts sig bakom varsin kommissionskandidat inför EU-valet. De övriga två grupperna, EU-kritiska ECR och EFD, har meddelat att de inte tänker presentera någon kandidat.

Kandidaten från den grupp som blir störst i EU-valet i maj ska bli näste ordförande för EU-kommissionen. I alla fall om parlamentet får sin vilja igenom.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret