Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Nationella Frontens tre grupplösa ledamöter i EU-parlamentet.

SD kan bli politiska vildar i EU-parlamentet

BRYSSEL 10 mars 2014 | “Ingen katastrof”

Drygt två månader före valet till Europaparlamentet har Sverigedemokraterna ännu inte deklarerat vilka andra partier man vill samarbeta med, eller om man ens kommer att samarbeta.

Dagens Industri skriver på måndagen att Sverigedemokraterna vill samarbeta med franska högerextrema Nationella Fronten. Det dementeras av Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

– [Jimmie Åkesson] sade tydligt i början av intervjun att vi för samtal med en massa olika partier. Det är jättesvårt nu att säga [vilken grupp Sverigedemokraterna kommer sitta i], det är ingen som vet vilka grupper det blir efter valet, säger Bylund till Europaportalen.

Sverigedemokraterna har heller inte uteslutit att inte sitta i någon partigrupp alls, och därmed bli politiska vildar.

– Finns det bara alternativ som vi inte kan tänka oss och alternativ som inte kan tänka sig oss så kommer det att bli så. Vi kan inte måla upp det som en katastrof, säger Linus Bylund.

Det politiska arbetet i EU-parlamentet styrs mycket utifrån partigrupperna. Beroende på partigruppens storlek tilldelas ledamöterna talartid och ansvar för lagförslag. EU-parlamentariker som inte tillhör en partigrupp saknar i princip helt inflytande över lagstiftningsprocessen.

Enligt den senaste svenska opinionsundersökningen kommer Sverigedemokraterna att få drygt sex procent av rösterna i EU-valet och för första gången komma in i den lagstiftande EU-församlingen.

Det parti Sverigedemokraterna säger sig stå närmast är Danskt Folkeparti. Partiet sitter i dag i den nationalistiska och EU-kritiska högergruppen EFD, tillsammans med bland andra finska Sannfinländarna och brittiska Ukip.

Franska Nationella Fronten sitter i dag inte i någon partigrupp, men partiledaren Marine le Pen har tagit på sig ledartröjan i att försöka sätta samman en ny partigrupp efter valet, tillsammans med nederländska Frihetspartiet.

Men det är i dag högst oklart om Nationella Fronten kommer att lyckas. För att få skapa en partigrupp krävs det minst 25 ledamöter från minst sju länder. För flera av partierna i EFD är Nationella Fronten alltför extrem. Dansk Folkeparti har uteslutit ett samarbete på grund av partiets rötter i antisemitism.

En ny partigrupp på yttersta högerkanten skulle också bli bräcklig. Nederländska Frihetspartiet och Nationella Fronten enas i sin islam- och EU-kritik, men står på motsatt sida vad gäller värdefrågor såsom synen på homosexuella.

– På den här kanten har det blivit omgrupperingar efter varje val. Det är alltid osäkert vilka grupperna blir och hur breda de kommer att bli, säger statsvetaren Göran von Sydow.

Den senaste sammanställningen av opinionsundersökningar i EU-länderna visar att de partier som idag sitter i EFD-gruppen får 31 mandat av totalt 751 - lika många som de har i dagsläget.

De grupplösa ledamöterna, som ofta är invandringskritiska och EU-kritiska, blir däremot 92 stycken, jämfört med dagens 32 ledamöter. I undersökningen har Sverigedemokraterna – som då beräknas få ett mandat – placerats bland de grupplösa. Också Beppe Grillos Femstjärnerörelse räknas till de grupplösa i undersökningen.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret